Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Maketonija (foto: Palma)
Maketonija

Izlet v Makedonijo

| 17.07.2015, 22:43

V sodelovanju z agencijo Palma vabimo na izlet v Makedonijo v času od 24. do 27. septembra 2015. Z brniškega letališča bomo poleteli proti Skopju in od tam se tudi vrnili domov, po Makedonijo pa se bomo vozili z avtobusom, ki nam bo že v času vožnje omogočal čudovite razglede te države.

To potovanje je izlet, ker ne bo vsak dan svete maše, bo pa prežet z duhovno vsebino, ker se bomo ustavljali v duhovnih središčih makedonske pravoslavne Cerkve. Vabimo vas, da si preberete celotni program, ki je po naši oceni zelo bogat in skrbno pripravljen za pravo doživetje makedonskih biserov.

PRVI DAN, 24.9: »Ogled mesta v katerem je vedno kaj novega« (LJUBLJANA-SKOPJE)

Zbirališče potnikov na letališču JP Ljubjana ob 11.40 uri in prjava na let proti Skopju ob 13.40 uri. Po pristanku ob 15.15 najprej avtobusni ogled mesta, ki nenehno spreminja svojo podobo. Peš ogled mestnih znamenitosti mesta Skopje, ki je bilo naseljeno že 4.000 let pred kr. V družbi slovenskega in lokalnega vodnika si bomo ogledali številne mestne zanmenitosti: trdnjava Skopsko kale, Kamniti most, Slavolok zmage, Dvojni hamam, staro Čaršijo, cerkev Sv. Spasa, konjeniški kip Aleksandra Velikega. Ogled bomo končali ob novodprti hiši oz. muzeju Matere Tereze, ki stoji na mestu njene rojstne hiše. Ogled. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

DRUGI DAN, 25.9.: »Potep po centralni Makedoniji« (SKOPJE– STOBI– KAVADARCI– PRILEP– STRUGA)

Po zgodnjem zajtrku se bomo odpravili na pot po centralni Makedoniji. Po zajtrku se bomo odpeljali mimo Velesa do arheološkega najdišča Stobi, kjer se je nekoč nahajalo antično mesto Paionia. Ogled najpomembnejšega arheološkega najdišča v Makedoniji in spoznali trgovsko in strateško pomebnost mesta. Nadalje poti v najbolj rodovitni del Makedonije, kjer si bomo ogledali eno največjih in najlepših vinskih kleti kot je Tikveš, Stobi ali Villa Marija. Seveda bomo odlična vina ob prigrizku tudi pokusili. V popoldanskem času vožnja v Prilep , kjer si bomo ogledali edinstveno zbirko oziroma muzej, ki se nahaja v sklopu inštituta za tobak. Pozno popoldne vožnja proti Strugi, kamor je predviden prihod v večernih urah. Večerja ob glasbi in nočitev. 

Ohrid
Ohrid © Palma

TRETJI DAN, 26.9.: »Spoznavanje lepot Ohrida – peš in z ladjo« (OHRID –SV. NAUM–OHRID)

Po zajtrku ogled najpomembnejših znamenitosti Ohrida – mesta na seznamu UNESCO-ve kulturne in naravne dediščine in zaradi številnih cerkva imenovanega tudi »Jeruzalem«: slikovito mestno jedro, bazilika Sv. Sofije - najvažnejši makedonski spomenik iz srednjega veka in cerkev Sv. Klimenta. Po ogledu panoramsko križarjenje po Ohridskem jezeru. Mogoče boste opazili majhne jezerske ribice - plašice. Njihove luske so ena od sestavin slavnih ohridskih biserov, danes najbolj prepoznavnih spominkov z ohridskega jezera. Prosto za kosilo in popoldne odhod do makedonsko-albanske meje in do najstarejšega pravoslavnega samostana v Makedoniji  - Sv. Nauma, ki sta ga s svojim delovanjem zaznamovala Kliment in Naum. Bujno zelenje in romantični otok obkrožen z izviri Črnega Drima, dolga peščena plaža in sam samostan, tvorijo enega najlepših predelov ohridskega jezera. Samostan iz 10. stol. se nahaja na skali nad jezerom od kjer je nepozabni pogled na jezero in okoliške planine. Po ogledu povratek v hotel. Večerja ob živi glasbi v hotelski restavraciji.

ČETRTI DAN, 27.9.: »Samostan Sv. Jovana Bigorskega in polet v domovino« (SKOPJE–LJUBLJANA)

Po zajtrku maša in nato slovo od prijaznih gostiteljev v Ohridu in vožnja do enega najpomembnejših kulturnih in verskih pravoslavnih spomenikov - samostana Sv. Jovan Bigorskega. Ogled samostana, kjer je cerkev posvečena Sv. Janezu Krstniku. V času ogleda notranjosti se boste seznanili z življenjem v samostanu, videli čudovito ikonografijo in ostale znamenitosti. Po ogledu težko slovo in prevoz do letališča Skopje in predvidom polet ob 15.55 proti Ljubljani, kjer je predviden pristanek ob 17.25 uri.

Kulinarika
Kulinarika © Palma

CENA NA OSEBO – SAMO ZA POSLUŠALCE RADIA OGNJIŠČE:

519 € (min 40 oseb)

539 € (min 20 oseb)

CENA VKLJUČUJE:

  • letalski prevoz Ljubljana - Skopje - Ljubljana,
  • letališke in varnostne pristojbine,
  • tri nočitve in tri zajtrki v hotelu 3/4* v Skopju in ob Ohridskem jezeru,
  • tri večerje v hotelu (1x živa glasba),
  • vožnja z ladjico po jezeru,
  • avtobusni prevoz po programu v Makedoniji
  • lokalno vodenje, cestne in ostale pristojbine,
  • oglede po programu z vstopninami za Stobi, muzej tobaka, Kale, samostan Sv. Naum, baziliko Sv. Sofije in Sv. Klimenta, samostan Sv. Jovana Bigorski (hiša matere Tereze ima brezplačen vstop)
  • ogled vinske kleti s pokušino vin- 5 vrst vin ob prigrizku,
  • spremstvo in organizacijo potovanja.

DOPLAČILA PO ŽELJI, ob prijavi: enoposteljna soba 49 EUR, riziko odpovedi 14 €, dodatno zdravstveno zavarovanje 6 €.

POPUST ZA OTROKA DO 12 LET: 35 € za otroka skupaj z dvema odraslima osebama

STROŠEK PRIJAVE: 15 € na prijavo. Splošni pogoji in navodila TA PALMA so sestavni del ponudbe.

Prijave: v vseh poslovalnicah in v klicnem centru: 082 80 9000.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.