Alen SalihovićAlen Salihović

Cent na cent

| 16.01.2015, 14:00

V času, ko šteje vsak cent, nam v rubriki Cent na cent svetujeta strokovnjaka, neodvisna finančna svetovalca Ana in Mitja Vezovišek. Kako privarčevati, čeprav naši prihodki niso veliki, kako spremeniti svoje slabe navade in se osvoboditi nenehne skrbi, ali bomo prišli skozi mesec ali ne. Vse to so vprašanja, ki imajo odgovore. Če bomo našli še voljo in moč, da jih bomo udejanjili, potem bomo na konju – v vseh pogledih. Vabljeni k poslušanju vsako sredo ob 9.15 in 16.15 ali v audio arhivu.

1. Vodenje osebnega ali družinskega proračuna je temelj

Specialistka za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek je podala smernice za vodenje osebnega ali družinskega proračuna. „To je najtežje in vedno najdemo veliko razlogov, zakaj tega ne počnemo. Toda to je temelj, da sploh vemo, kje smo. Pravzaprav si na ta način postavimo ogledalo,“ poudarja Vezoviškova.

Ključno, kar priporoča vsam je, da si vodimo odhodke in vse prihodke in to za vsak cent. Če vam je bližje računalnik, poiščite orodje, ki vam bo olajšalo vodenje, veliko aplikacij obstaja. Izberite si eno in vedno vnesite spremembo, ki se zgodi – tudi če greste na kavo, v aplikacijo vnesite odhodek, vsak cent. Če vam je bližje vodenje odhodkov in prihodkov na listu papirja, si narišite dva stolpca, v enega vpisujte odhodke, v drugega prihodke.

„Ključno je, da vnašamo vsako spremembo in da konec meseca pogledamo, kje smo. Dobro je, da seštevamo sproti, ker če tega ne počnemo sproti, se lahko zgodi, da smo ob koncu meseca že v minusu,“ opozarja Ana Vezovišek. Ključno je, da predvidimo stroške za prehrano, gorivo, stanovanje ...

Plačevati z denarjem ali s kartico? Ana Vezovišek pravi, da v tem ni ključ, pomeno je, da se ima vsak posameznik pod nadzorom, potem pa je vseeno, kakšno plačilno sredstvo uporablja. Vodenje proračuna nima veze s stanjem na računu, voditi ga začnemo prvega v mesecu in končamo zadnji dan meseca.

2. Pripravimo redna proračunska srečanja

Drugi korak je proračunsko srečanje, za katerega je dobro, da je družinsko. Prvega v mesecu se pogovorimo, kaj je tisto, kar nas čaka – večji izdatki, kakšen bo proračun, znotraj katerega bomo živeli. Na tem srečanju se odkrito pogovarjamo, zato zagovarjamo skupno vodenje proračuna, da si partnerji razkrijemo naše prihodke. „To ni za vse enostavno, ampak le na ta način lahko živimo pravično,“ poudarja specialistka za financiranje in proračun Ana Vezovišek. Pomembno je, da se dogovorimo, koliko bo vsak prispeval za stroške in koliko si bomo privoščili čisto zase. Tako imamo občutek, da imamo skupen denar, delček pa še vedno zase. Ključno je, da načrtujemo porabo, da vemo v kakšnih okvirih moramo delovati in se tega držimo.

Za nepredvidene situacije so pomembne rezerve, o tem pa bomo govorili v prihodnosti, toda ko bomo to zmogli, nas nobena proračunska bomba ne bo presenetila.

„Slabe navade se težko znebimo, če je starejša, je to še težje. A za tolažbo naj vam povem – tri tedne moramo nekaj delati, potem ostanemo odvisni in potem lahko spremenimo slabo navado. Vztrajajte, dobili boste veselje in opazili napredek,“ nas opogumlja Ana Vezovišek.

Ana in Mitja Vezovišek
Ana in Mitja Vezovišek © Janez Kotar

Vsi nasveti bodo zbrani v audio arhivu! Prihodnjič pa tema: Plačaj najprej sebi.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...