Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

So mirovni pogovori v Minsku že vnaprej obsojeni na neuspeh?

| 30.01.2015, 15:01 Petra Stopar

Združene države Amerike so pozdravile evropsko zaostritev sankcij proti Rusiji. Zunanji ministri Evropske unije so namreč zaradi stopnjevanja nasilja na vzhodu Ukrajine podaljšali in razširili ukrepe proti posameznikom, odgovornim za razmere v državi. V Minsku je sicer danes predviden nov krog mirovnih pogajanj.

Kontaktna skupina za Ukrajino, ki jo sestavljajo predstavniki Kijeva, proruskih separatistov, Moskve ter Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, je že septembra lani dosegla dogovor o prekinitvi ognja in mirovnem načrtu, ki pa je strani ne spoštujeta, saj spopadi ne pojenjajo.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini je na včerajšnjem zasedanju zunanjih ministrov opozorila, da unija ostaja enotna pri odnosu do Rusije. O tem, zakaj se ministri niso odločili za strožje sankcije proti Rusiji, kot so gospodarske, je slovenski minister Karl Erjavec pojasnil: „Gospodarske sankcije so lahko učinkovite, če bi se situacija na terenu spreminjala v smislu izboljšanja in da bi prispevale k temu, da bi dejansko skozi različen politični dialog, ne glede na format, dosegli implementacijo minskega dogovora.“

Sprejem dodatnih sankcij so v Moskvi ocenili za razdiralno politiko, ki ne vodi nikamor. Ob tem so ukrajinsko vlado obtožili namernega stopnjevanja nasilja na vzhodu Ukrajine, da bi vplivala na zunanje ministre članic povezave.

Zaradi strahu pred dogajanjem v Ukrajini medtem Poljska krepi svoj obrambni sistem, saj kot meni obrambni minister Siemoniak, so možnosti mirne rešitve krize vedno manjše. V ta namen bo Poljska civilistom marca omogočila vpis na vojaške vaje in vpoklicala tudi dodatnih 38.000 rezervistov.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.