Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Škof Jamnik v Indiji

Cerkev po svetu | 30.01.2015, 11:50 Marta Jerebič

Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik je na povabilo kardinala in nadškofa v Bombayu Oswalda Graciasa od 15. do 28. januarja predaval na Teološki fakulteti v Bombayu, prav tako pa tudi na jugu Indije v državi Kerala, in sicer v Kochinu in potem še v Chanacherrriu.

Kardinal Osvald je predsednik Škofovske konference Indije, ki šteje vsega skupaj blizu 200 škofov. V daljših osebnih pogovorih mu je podrobneje pojasnil položaj Cerkve v Indiji, hkrati pa kot najožji svetovalec papeža Frančiška, saj je v osmerici osmih kardinalov, ki svetujejo papežu, predstavil tudi spremembe, ki se obetajo v Cerkvi in bodo v prihodnosti predstavljene. Konstelacija krščanstva se zelo hitro spreminja zato je papež imenoval nove kardinale iz zelo različnih koncev sveta. Tu pa ima še posebno vlogo Azija s posebnim poudarkom na Kitajski, s katero se odnosi izboljšujejo in po mnenju kardinala bo še naprej posebna pozornost Svetega sedeža namenjena prav odnosom s Kitajsko in še drugimi azijski deželami (papež Frančišek je v zadnjem času obiska Južno Korejo, januarja pa Šrilanko in Filipine, kar je zelo pomenljivo).

V Bombayu je bil škof Jamnik gost kardinala Osvalda v prostorih tamkajšnje nadškofije. Štiri predavanja, ki jih je imel, so bila najprej na Teološki fakulteti, potem v Collegu St. Andrew, nato za profesorje collega in na koncu še za vse, ki delujejo v različnih službah nadškofije in ožjim svetovalcem kardinala. Rdeča nit predavanj so bila sodobna etična vprašanja predvsem vse večja nevarnost neobrzdanega liberalizma tudi za azijski svet, predstavil je položaj v Evropi v času globalizacije in seveda zelo aktualno temo tako v Evropi kot Indiji, vprašanje medverske dialoga. V Indiji, ki ima v celoti gledano približno 2,4% katoličanov (na Jugu Indije v državi Kerala je situacija čisto drugačna), je to vprašanje zelo vroča tema še posebej odkar je predsednik Vlade Republike Indije član hindujske vere. Odnosi s pripadniki hindujske vere so bili doslej dobri in so v večini primerov tudi danes. Znotraj hindujcev pa se je v zadnjem letu zelo okrepila sicer manjša struja hindujcev, ki je zašla že v fundamentalistično skrajnost, tako da je bilo v zadnjih mesecih požganih že nekaj katoliških cerkva. Kardinal Oswald je pred nekaj dnevi obiskal predsednika vlade Republike Indije in meni, da obstaja pripravljenost, da se poišče primerne rešitve. Na vseh predavanjih so slušatelji pokazali izjemno dobro poznavanje razmer v svetu in tudi v Evropi. Na collegu St. Andrew je bila mednarodna konferenca o medverskem dialogu in pomenu medijev pri tem. Predavali so profesorji iz Vietnama, Indonezije, Indije Anglije in ZDA in Anton Jamnik iz Slovenije (predstavnik muslimanov, hindujcev, budistov in katoličanov). Izjemno zanimivo je bilo prisluhniti različnim pogledom, v predavanjih in vprašanjih in komentarjih študentov pa so prišli do sklepov, kako pomembno je poznati druga verstva, gojiti dialog, narediti vse, da se v sodobnem svetu izogibamo vsem mogočim fundamentalizmom (predvsem je aktualen muslimanski, v manjši meri pa tudi hindujski), in da v skupnih pogovornih in molitvenih srečanjih odkrivamo, kako nas vera v Boga povezuje med seboj, ter da to pomeni predvsem način življenja v spoštovanju in uresničevanju temeljnega etičnega humusa.

Škof Jamnik je teden dni predavaltudi na jugu Indije v državi Kerala, kjer je največ kristjanov in zelo veliko število duhovnih poklicev. V Changanacherriju je na tamkajšnji katoliški Univerzi imel tedenski seminar na temo Religija in etika, ki se ga je udeležilo nekaj sto študentov. Tudi tu je ugotovil, da so študentje zelo razgledani, izobraževanje pri njih pomeni privilegij, zato je bilo še toliko bolj prijetno na koncu, ko so pri izpitih študentje pokazali veliko ustvarjalnosti in samostojnost pri razmišljanju. Na tedenskem seminarju je bilo več kot polovica študentov hindujske vere, nekaj muslimanov in katoličani.

Skupaj s tamkajšnjim nadškofom Josephom Perumthotttam sta blagoslovila nov Inštitut za laike, saj v nadškofiji dajejo poseben poudarek prav temu, da bi katoliški laiki čim bolje poznali svojo vero in sodelovali kot katehisti po župnijah. Kateheza za otroke in mladino poteka vsako nedeljo po maši, in sicer dve uri. V nadškofiji, ki je malo manjša od ljubljanske, trenutno že deluje več kot štiri tisoč katehistov. Število duhovnih poklicev je v Kerali izjemno veliko, kristjanov v posameznih predelih več kot 50%.

Če je Bombay, mesto z 20 milijonsko populacijo, predvsem ekonomsko središče Indije, Kerala na jugu Indije, dežela apostola Tomaža, pomeni pravi razcvet krščanstva, populacija je zelo mlada, družine so velike, zelo veliko se moli po družinah….. skratka pravo nasprotje v pozitivnem smislu, od krščanstva v Evropi in ZDA, kjer je krščanstvo postalo utrujeno, malodušno, ter žrtev politikov skrajnega liberalizma, ki vero vedno bolj potiska na zasebno sfero življenja in kristjane potiska v geto.

Konference, predavanja, pogovori, obiski različnih šol in univerz, predvsem pa srečanje in pogovori s kardinalom Oswaldom Graciasom v Bombayu so bile za škofa Jamnika izjemno lepa izkušnja, da se lahko marsikaj naučimo drug od drugega, hkrati pam da je krščanstvo ob vseh manipulacijah, ki se dogajajo v svetu, kjer vedno bolj prevladuje logika kapitala, uživanja in ugodja, tisto, ki prinaša upanje, radost, kajti pristno duhovno življenje, vsa področja skupnega življenja ožarja z razsežnostjo spoštovanja vsakega človeka, saj je vsakdo na tem svetu ustvarjen po Božji podobi. Različna verstva pa to pomagajo odkrivati.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.