Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: Papež: Naj bo Jezusova žeja tudi vedno bolj naša

Cerkev po svetu | 26.01.2015, 08:28 Petra Stopar

Ob sklepu molitvene osmine za edinost kristjanov je papež Frančišek v rimski baziliki sv. Pavla zunaj obzidja obhajal besedno ekumensko bogoslužje, edinost je bila tudi osrednja tema njegovega opoldanskega nagovora po angelovem češčenju na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

Po uvodnih besedah, ki so približale jedro evangeljskega sporočila nedelje o Jezusu, ki stopil na mesto Janeza Krstnika, je papež Frančišek opozoril na bistveno razliko med obema. Jezus ne kaže več na nekoga, ki mora priti za njim, temveč je on sam izpolnitev obljub. On je vesela novica, v katero naj verujemo, jo sprejmemo in izročamo dalje ljudem vseh časov. Jezus Kristus je živa in učinkovita Beseda.

Kdor ga posluša in mu sledi, vstopi v Božje kraljestvo. "Jezus je izpolnitev Božjih obljub, ker je On, ki človeku podarja Svetega Suha, 'živo vodo', s katero se odžeja naše nemirno srce, žejno življenja, ljubezni, svobode, in miru, žejno Boga," je dejal papež.

To je Jezus razodel Samarijanki, ki jo je srečal ob Jakobovem vodnjaku, ko jo je prosil, naj mu da piti. „Daj mi piti!“ so Jezusove besede, ki so vodilna tema letošnjega tedna molitve za edinost kristjanov, ki smo ga sklenili v nedeljo. Z učlovečenjem si je Bog privzel našo žejo ne le po navadni vodi, temveč žejo po polnosti življenja, po svobodi od zasužnjenosti zlu in smrti, je dodal sveti oče.
Svojo žejo je Bog položil v srce človeka: Jezusa iz Nazareta. "V Jezusovem srcu se torej srečujeta človeška in Božja žeja. In želja po edinosti njegovih učencev, je del te njegove žeje. Najdemo jo izraženo v molitvi k Bogu Očetu pred trpljenjem: „Daj, da bi bili vsi eno“ (Jn 17,21).

Papež Frančišek je opoldanski nagovor sklenil s povabilom, naj ta Jezusova žeja postaja vedno bolj tudi naša. Zato naj nadaljujemo z molitvijo in zavzetostjo za polno edinost Kristusovih učencev v gotovosti, da je ob nas Jezus, ki nas podpira z močjo Svetega Duha. Marija, Kristusova Mati in Mati Cerkve pa naj nas, kot dobra Mati, poveže med seboj.

Papež Frančišek je po molitvi in blagoslovu dejal: »Z veliko zaskrbljenostjo spremljam zaostritev spopadov v vzhodni Ukrajini, zaradi katerih je prišlo do številnih žrtev med civilnim prebivalstvom. Medtem ko zagotavljam molitev vsem, ki trpijo, znova pozivam, naj se ponovno poskuša vzpostaviti dialog ter se preneha z vsako sovražnostjo." Zatem je sveti oče dejal: "Dragi bratje in sestre, danes obhajamo svetovni dan obolelih za gobavostjo. Svojo bližino izražam vsem, ki trpijo za to boleznijo, kakor vsem tistim, ki za njih skrbijo in tistim, ki se bojujejo, da bi odstranili vzroke okužbe torej pogoje za življenje, ki niso vredni človeka. Obnovimo solidarno prizadevanje za te brate in sestre!" Papež je zatem še posebej pozdravil Filipince: "Še posebej pozdravljam filipinsko skupnost v Rimu. Dragi, filipinsko ljudstvo je čudovito zaradi svoje močne in vesele vere. Naj Gospod vedno podpira tudi vas, ki živite daleč stran od domovine. Najlepša hvala za vaše pričevanje! Najlepša hvala za vse dobro, kar nam storite, saj vi pri nas sejete vero, zelo pričujete za vero. Najlepša hvala !" Po burnem aplavzu Filipincev je papež Frančišek nadaljeval: "Sedaj se obračam na dečke in deklice rimske Katoliške akcije. Dragi otroci, tudi letos ste skupaj s kardinalom vikarjem ter msgr. Mansuetom v zelo velikem številu prišli sem ob koncu vaše 'Karavane miru'. Zahvaljujem se vam ter vas spodbujam, da z veseljem nadaljujete krščansko pot, prinašajoč vsem Jezusov mir. Sedaj prisluhnimo sporočilu, ki ga bosta tukaj ob meni prebrala vaša prijatelja." Po prebranem sporočilu je papež Frančišek usmeril pozornost na balone, ki so se začeli dvigati nad Trgom svetega Petra: "Poglejte balone, ki predstavljajo mir!"

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.