Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Sožalja ob smrti savdskega kralja Abdulaha

Svet | 23.01.2015, 14:14 Petra Stopar

V 91. letu starosti je po dolgotrajni bolezni umrl savdski kralj Abdulah. Pokopali so ga po petkovih molitvah, državljani pa so že lahko prisegli zvestobo novemu monarhu in kronskemu princu. Naslednik je postal Abdulahov 79-letni polbrat, princ Salman, položaj kronskega princa pa je prevzel 69-letni princ Mukrin.

Kralja Abdulaha so že decembra prepeljali v bolnišnico zaradi pljučnice, pred smrtjo pa je dihal s pomočjo aparatov. Abdulah se je zapisal v politično zgodovino kot avtor arabske mirovne pobude, s katero bi arabske države priznale Izrael, če bi se umaknil za meje ozemlja, ki ga je zasedel v vojni leta 1967.

Njegovo pogumno zavzemanje za mirovno pobudo je v sožalni brzojavki izrazil ameriški predsednik Barack Obama, po mnenju katerega je kralj trdno verjel v pomen odnosov z ZDA kot silo za stabilnost in varnost na Bližnjem vzhodu. Francoski predsednik Francois Hollande je Abdulaha označil za človeka, čigar delo je pisalo zgodovino njegove države in pohvalil vizijo pravičnega in trajnega miru na Bližnjem vzhodu.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi pa je predčasno odšel s Svetovnega gospodarskega foruma v Švici, da bi se udeležil žalnih slovesnosti v Rijadu. Enako je storil jordanski kralj Abdulah II., Jordanija pa je razglasila 40 dni žalovanja. Tridnevno žalovanje je medtem razglasil palestinski predsednik Mahmud Abas. Sožalje je izrekel tudi šiitski Iran, sicer glavni tekmec sunitske Savdske Arabije za vpliv na Bližnjem vzhodu.

Novi savdski kralj Salman, ki je sicer tudi šibkega zdravja, je po prevzemu položaja v prvem nagovoru obljubil nadaljevanje politike svojega polbrata. Moč velike savdske kraljeve družine doma in po svetu sicer med drugim krepi nafta, zaradi katere je Savdska Arabija ena najbogatejših držav na svetu. Njene državne rezerve so ocenjene na 750 milijard dolarjev. Salman pa je med drugim še dejal, da arabske in muslimanske države dandanes nujno potrebujejo solidarnost in enotnost, kar bodo krepili za zaščito interesov države.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.