Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Pol milijona udeležencev na pohodu za življenje v ZDA

Svet | 23.01.2015, 11:58 Petra Stopar

V Washingtonu se je na včerajšnjem tradicionalnem pohodu za življenje zbralo približno pol milijona ljudi. Ker je prav 22. januarja minilo 42 let, odkar je ameriško vrhovno sodišče uzakonilo splav, je bil shod še toliko bolj odmeven. Prizadevanja nasprotnikov splava je preko socialnega omrežja podprl tudi papež Frančišek.

»Vsako življenje je dar,« je prek Twitterja udeležencem shoda v ameriški prestolnici sporočil sveti oče in to poslal tudi organizatorjem prihajajočega pohoda v nedeljo v Parizu. Kot je zapisal papež Frančišek, je človeško življenje vedno sveto, veljavno in nedotakljivo, kot takšnega pa ga moramo ljubiti, varovati in negovati. Vse udeležence je povabil k neutrudnemu delu za izgradnjo civilizacije ljubezni in kulture življenja.

»Borimo se za zaščito življenja ter da se spremenijo zakoni v državi in tudi srca ljudi. Govorimo v imenu nerojenih, ki nimajo nikogar, ki bi se boril zanje. (…) Znanstveno dokazano je, da začne otrokovo srce biti že zelo zelo zgodaj, torej, če ustavite bitje srca, vzamete življenje. Če torej lahko zaznamo bitje srca že v maternici, je treba to zaščititi. To ni telo te ženske, to je drugo telo, druga oseba,« so povedali udeleženci shoda za britansko mrežo BBC.

Ravno na dan shoda so republikanci v predstavniškem domu načrtovali glasovanje in sprejemanje zakona, ki bi prepovedal splav po petem mesecu nosečnost - zdaj je namreč splav dovoljeno izvesti vse do konca nosečnosti. Toda kljub veliki podpori zagovornikov življenja in tudi javnomnenjskih anket za sprejem zakona, so republikanci ta predlog opustili, češ da bi ga tako ali tako nato ustavil senat, če pa ne ta, pa bi nanj veto dal predsednik Obama.

Svet, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.