Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: Papež pri avdienci o obisku Filipinov in Šrilanke

Svet | 21.01.2015, 10:59 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je med dopoldansko splošno avdienco spomnil pomenljivejših dogodkov med svojim obiskom Šrilanke in Filipinov. Povedal je, da je doživel predvsem vesela srečanja s cerkvenimi skupnostmi, ki v teh deželah pričujejo za Kristusa. Vernike je utrdil v veri in misijonarskem poslanstvu, spodbudil pa je tudi medverski dialog v službi miru, kot tudi pot omenjenih narodov k edinosti in družbenemu razvoju.

Osrednji dogodek obiska Šrilanke je bila kanonizacija bl. Jožefa Vaza, ki vzor tudi za današnje kristjane. Ti so namreč poklicani predlagati odrešenjsko resnico evangelija v medverskem okolju, s spoštovanjem drugih, z vztrajnostjo in ponižnostjo. O pomenu dialoga in spoštovanja človeškega dostojanstva je spregovoril tudi predstavnikom oblasti. Veliko vlogo pri tem pa imajo tudi predstavniki različnih verstev, ki jih je sveti oče spodbudil, naj nadaljujejo sodelovanje, ki so ga začeli, „da bi lahko z balzamom odpuščanja ozdravili vse, ki so še vedno žalostni zaradi trpljenja zadnjih let“. Tema sprave pa ga je vodila tudi pri njegovem obisku v Marijinem svetišču, kjer je nebeško Mater prosil, naj izprosi dar edinosti in miru za šrilanški narod.

Zatem je papež obiskal še Filipine, ki se pripravljajo na 500-obletnico prihoda krščanstva. Gre za najbolj katoliško azijsko deželo. „Na srečanju s predstavniki oblasti, kot tudi v trenutkih molitve ob sklepni maši sem poudaril nenehno plodnost evangelija in njegovo sposobnost navdihovati družbo, ki bo vredna človeka.“ Papež je povedal, da je bil osrednji namen njegovega obiska izraziti svojo bližino bratom in sestram, ki jih je prizadel tajfun.

Posebej pomenljivi pa so sta bili po njegovih besedah srečanji z družinami in mladimi. Povedal je, da so vir tolažbe in upanja številčne družine, ki otroke sprejemajo kot resničen Božji dar. „Slišal sem govoriti, da je veliko število otrok eden od vzrokov za revščino. To se mi zdi preveč preprosto mnenje. Lahko rečem, da je temeljni vzrok za revščino ekonomski sistem, ki je v središče namesto človeka postavil denar; ekonomski sistem, ki izključuje in ustvarja kulturo odpada.“ Papež je tudi spomnil da je treba zaščititi družine, ki jih ogrožajo številne nevarnosti, da bi lahko pričevale za lepoto družine v Božjem načrtu.

Ob sklepu je sveti oče še povedal, da mu je veliko veselja dalo srečanje z mladimi, ki jih je spodbudil, naj prispevajo k prenovi družbe. Skrb za uboge je po njegovih besedah temelj našega krščanskega življenja in pričevanja. Vključuje zavračanje vsake oblike korupcije in zahteva kulturo poštenosti, je še dejal papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.