Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

V Davosu se začenja Svetovni gospodarski forum

Svet | 21.01.2015, 10:02 Petra Stopar

V švicarskem mondenem gorskem središču Davos se je začel Svetovni gospodarski forum. Letos je pričakovati rekordno število udeležencev, ki bodo iskali poti za sodelovanje in reševanje globalnih problemov. Pričakovati je razpravo o številnih temah - od terorizma do zloma cen nafte in spora med Rusijo in Ukrajino.

Več kot 2500 politikov, menedžerjev in strokovnjakov se bo poleg gospodarskih tem ukvarjalo tudi z grožnjami naraščajočega terorizma. K razpravi pri tej točki naj bi v Davosu med drugim prispevali egiptovski predsednik al Sisi, jordanski kralj Abdullah II in iraški premier al Abadi. Evropski politiki se bodo med drugim ukvarjali z vprašanjem, kaj storiti z mladimi skrajneži, ki se v Evropo vrnejo, potem ko so se bojevali na strani Islamske države in z Al Kaido povezanih skupin na Bližnjem vzhodu.

Precej pozornosti bo namenjene tudi ukrajinski krizi. Moskva je v Davos poslala zunanjega ministra Lavrova, Ukrajino pa zastopa predsednik Porošenko. Ta bo forum izkoristil za nabiranje podpore svoji državi, ki si prizadeva ohraniti ozemeljsko celovitost, potem ko si je Rusija lani že priključila polotok Krim. Ustanovitelj gospodarskega foruma Klaus Schwab pričakuje živahne razprave, kar je ponovil tudi ob odprtju foruma: "Ne bomo samo govorili o težavah, ampak bomo s pomočjo vseh vaših kolektivnih možganov pomagali k iskanju rešitev za te težave." Po Schwabovem prepričanju so namreč za pravo vodenje pomembni "možgani, duša, srce in dobri živci".

Ti bodo najverjetneje še posebej koristili pri debatah v zvezi z odločitvijo švicarske centralne banke, ki je minuli teden nepričakovano prenehala braniti mejo za frank pri vrednosti 1,20 evra. Razprava bo tudi na temo izbruha ebole in prihodnosti tehnologije. Udeležbo so med drugim napovedali nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande, kitajski premier Li Keqiang in ameriški državni sekretar John Kerry.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.