Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Prizadevanja za splav v Evropskem parlamentu

Svet | 20.01.2015, 11:33 Marjana Debevec

Odbor za pravice žensk in spolno enakost pri Evropskem parlamentu naj bi danes obravnaval Tarabellovo poročilo, ki si prizadeva za resolucijo, s katero bi evropski poslanci podprl pravico do splava. Zveza združenj katoliških družin Evrope je zato pripravila peticijo, ki podpira odločitev Evropskega parlamenta iz leta 2013.

Spomnimo, da je 10. decembra 2013 Evropski parlament zavrnil tako imenovano Estrellino poročilo o spolnem in reproduktivnem zdravju in pravicah. Namesto tega so člani Evropskega parlamenta sprejeli resolucijo, ki je znova potrdila načelo subsidiarnosti ter so jasno izjavili, da je obrazec in izvajanje omenjenih politik in politike o spolni vzgoji v šolah v pristojnosti držav članic. Sporočilo je bilo jasno: Evropska unija ni pristojna, da bi odločala o vprašanjih, kot sta splav ali spolna vzgoja v šolah, ampak je to v pristojnosti držav in nikakor nekaj, o čemer bi odločali v Bruslju. Leta 2013 je na sto tisoče državljanov s podpisom peticije nasprotovalo poročilu Estrella. Takrat je bila to pomembna zmaga v prid človeškemu dostojanstvu, subsidiarnosti in volji ljudstva.

Vendar pa zdaj belgijski evropski poslanec Marc Tarabella iz skupine socialistov oporeka načelu subsidiarnosti glede politike na področju reproduktivnega zdravljenja. Tarabella je bil avtor letnega poročila evropskega parlamenta o enakosti med ženskami in moškimi v Evropski zvezi 2013, ki je bilo zavrnjeno. Zdaj pa vodi poskus, da bi evropski parlament prepričal, naj sprejme sledeči predpis: 'Evropski parlament trdi, da morajo imeti ženske nadzor nad svojimi spolnimi in reproduktivnimi pravicami; in sicer najmanj tako, da imajo hiter dostop do kontracepcije in splava; zatorej podpira ukrepe in dejanja, da bi povečal dostop žensk do storitev spolnega in reproduktivenga zdravja ter jih bolj celovito seznanjal z njihovimi pravicami in storitvami, ki so jim na voljo; države članice in komisijo poziva, naj izvajajo ukrepe in dejanja, da se bodo moški zavedali svojih odgovornosti za spolne in reproduktivne zadeve.'

Tarabellova poteza je protislovna, saj je evropski parlament že izjavil, da o vprašanju splava Evropska unija ni pristojna. Vendar pa je na srečanjih evropskega parlamenta za pravice žensk in odbora o enakosti spola izrazil svojo odločenost, da bo pospeševal 'pravico do splava'. Zato je nujno znova potrditi tisto, kar je evropski parlament odločil 10. decembra 2013.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.