Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
mag. Janez Potočnik (foto: donboski.si)
mag. Janez Potočnik

Za predsednika Korusa izvoljen mag. Janez Potočnik

Cerkev na Slovenskem | 23.01.2015, 09:15 Marta Jerebič

Višji redovni predstojniki in predstojnice povezani v Konferenco redovnih ustanov (KORUS) so se v sredo zbrali na rednem Zboru, ki je potekal pri sestrah usmiljenkah v Šentjakobu ob Savi. Za predsednika so izvolili salezijanskega inšpektorja mag. Janeza Potočnika.

S spodbudno besedo je udeležence najprej nagovoril apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz. Sledilo je predavanje upokojenega nadškofa dr. Marjana Turnška na temo: Teološki temelji vodstvene službe v posvečenem življenju. Predstavil je biblične podobe voditelja, predvsem Mojzesa in apostola Pavla.

Popoldne so prisluhnili najrazličnejšim poročilom, ki so jim priklicala v spomin delovanje in dogodke v letu 2014 na ravni Konference. Prav tako so v Izvršilni odbor izvolili opata Cistercijanov p. Janeza Novaka in inšpektorja Don Boskovih Salezijancev v Sloveniji, mag. Janeza Potočnika, saj se je število članov z potekom mandata p. Milanu Bizantu kot provincialu Jezuitov in z imenovanjem p. Staneta Zoreta OFM zmanjšalo.

Izmed članov Izvršilnega odbora so do rednih volitev maja 2016 izvolili predsednika Konference redovnih ustanov, in sicer je bil izvoljen mag. Janez Potočnik.

Popoldne je zbrane nagovoril tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore, saj ga je škofovska Konferenca izbrala za odgovornega za področje KORUS-a na ravni SŠK. Nagovoril jih je s spodbudno besedo in jim podelil blagoslov.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.