Petra StoparPetra Stopar

V iskanju skupnega med cerkvami

Slovenija | 21.01.2015, 09:20 Marjana Debevec

Smo sredi molitvene osmine za edinost kristjanov. Rdeča nit so tokrat Jezusove besede Samarijanki pri vodnjaku: Daj mi piti! iz Janezovega evangelija. Ta Jezusova prošnja želi med drugim povedati, da potrebujemo drugega, če želimo izpolniti svoje poslanstvo v Cerkvi. Zahteva od nas, da spremenimo odnos do drugih, zlasti do drugačnih in iščemo to, kar nam je skupno. V tem duhu bo nocoj v Cerkvi v Sloveniji več ekumenskih srečanj.

Pri uršulinkah v Ljubljani imajo ob 18. uri sveto mašo, ki ji bodo sledila pričevanja predstavnikov različnih krščanskih veroizpovedi. Župnik Dragan Adam. „Zato bomo z veseljem pozdravili vernike iz evangeličanske Cerkve, srbske in makedonske pravoslavne Cerkve ter katoliške Cerkve. Po letih srečevanj se mnogi že dobro poznamo in čutimo, da smo skupaj kot bratje in sestre“.

O iskanju edinosti bodo spregovorili evangeličanski škof Geza Filo, makedonski metropolit Pimen, zagrebški metropolit Porfiri in ljubljanski nadškof Stanislav Zore. „Prav ti naši pastirji bodo med vstopno pesmijo naredili simbolično dejanje: iz štirih vrčev, ki so tu pod oltarjem, bodo vlili vodo v en sam “vodnjak”. Kakor se je Jezus pri vodnjaku srečal s Samarijanko, tako se tudi mi srečujemo ob izviru, ki je On sam. Tja prinašamo sebe, svoje prošnje, svojo različnost, tam, ob izviru, se pogovarjamo in iščemo skupne poti“, je povedal župnik pri sv. Trojici, kjer se bodo nocoj pri maši spomnili tudi stote obletnice rojstva božjega služabnika prof., teologa in izredno iskanega spovednika Antona Strleta.

V njem je gorela izredno živa želja po edinosti, o njej je govoril in o njej pisal. Leta 2003 je v tednu za edinost pri pridigi med drugim dejal: »Edinost je nekaj tako velikega, je tako obsežna in tako težka naloga, da jo more uresničiti samo moč Svetega Duha, ki deluje in nas kliče k sodelovanju z njegovo milostjo. Mi sami smo krhke, lončene posode, edinole Bog je tukaj dovolj močan. Vsak korak naproti edinosti mora biti oprt na Boga“, je še povedal Dragan Adam.

Sicer pa bo nocoj še več drugih ekumenskih dogodkov. Pri Sv. Magdaleni v Mariboru bo slavilni večer, ki ga pripravlja Center Sinaj v sodelovanju z mladimi iz drugih krščanskih Cerkva. Tudi v koprski stolnici bo nocoj maša z ekumenskim bogoslužjem, pri katerem se bodo poleg katoličanov zbrali tudi verniki in njihovi voditelji iz evangelijske, adventistične ter srbske in makedonske pravoslavne cerkve.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.