Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dobro delo dobro dene (foto: ARO)
Dobro delo dobro dene

VIDEO: Finale akcije Dobro delo dobro dene

Dobro delo dobro dene | 20.12.2014, 16:10

Z 12. akcijo Dobro delo dobro dene smo sklenili praznovanje 20-letnice Radia Ognjišče. Poslušalcem smo letos vsakega 20. v mesecu predstavljali zgodbe, ki so nas opominjale, kako lepo je dajati in služiti. Ob tem smo želeli tudi prav konkretno pomagati družinam v stiski. V sodelovanju z lokalnimi in škofijskimi Karitas smo jih razveselili vsaj 112 - zanje smo zbrali kar 163 vozičkov različnih dobrin. V zadnji akciji smo v Škofji Loki zbrali 18, v Ljubljani 16 in v Celju 12 polnih vozičkov.

Tokrat ste lahko prek spletnega obrazca darovali tudi tisti, ki niste mogli do krajev, kjer smo zbirali pomoč. Zbrali ste približno 7000 evrov. Bog povrni!

Radijci z veseljem ugotavljamo, da so Slovenke in Slovenci dobri ljudje ter da njihove dobrote ne moremo dati pod skupni imenovalec - srca odprejo tako moški kot ženske, tako stari kot mladi. Mnogokrat smo slišali, da tudi sami potrebujejo pomoč in je tudi njim težko, a so kljub temu nekaj prispevali za družine, ki jim je verjetno huje.

Akcija Dobro delo dobro dene je nam, radijcem, odprla kar nekaj dimenzij in podrla tudi nekaj stereotipov: Gorenjci so najbolj darežljivi; zveste poslušalce imamo po vsej Sloveniji, vključno z majhnimi kraji, kot sta Kisovec ali Ivančna Gorica; da darujejo tisti, ki imajo najmanj, pa tako že vemo.

Radijci želimo, da bi se vsak zavedal, da je lepše dajati kot prejemati - ne samo materialnih dobrin, temveč tudi nasmeh, čas in dobro voljo. Če sam daješ, tudi prejemaš. Dobro delo zares dobro dene, zato hvala, drage poslušalke in poslušalci, ki ste našo akcijo tako in drugače podprli.

V Škofji Loki smo zbrali 18 polnih vozičkov
V Škofji Loki smo zbrali 18 polnih vozičkov © Izidor Šček

Konec akcije v Mercator centru v Šiški
Konec akcije v Mercator centru v Šiški © ARO

Konec akcije v Mercator centru v Celju - 12 polnih vozičkov
Konec akcije v Mercator centru v Celju - 12 polnih vozičkov © Izidor Šček

DDDD v Škofji Loki
DDDD v Škofji Loki © Izidor Šček

To soboto smo zaključili niz mesečnih dobrodelnih akcij DDDD

Iz januarske akcije izpostavljamo odziv iz župnijske Karitas Šentpeter, kjer je tamkajšnji tajnik Viktor Mardžonović takole opisal stiske in odziv na podarjene dobrine: "Prva družina je bila štiričlanska. Zaradi brezposelnosti imajo nizke dohodke. V drugem primeru pa je šlo za šestčlansko družino s štirimi šoloobveznimi otroki, kjer je bila bolezen povzročiteljica socialne stiske. „Odziv je bil kar pričakovan, gre namreč za ljudi, ki navzven ne kažejo svoje stiske, je pa po pogovoru z njimi jasno, da je izrazita“, pravi tajnik Viktor. „Sprva niso verjeli, ko pa so dojeli, da je to res, se je začutilo prikrite solze in veliko hvaležnost.“ Podobno je bilo tudi pri drugi družini: „Ko so ugotovili, da ne gre za šalo, ampak da res prejmejo vsebino iz vozičkov, je prišlo do takega smeha, ki je nasmejal tudi nas“.

Dobrota obstaja, in kljub težkemu življenju tudi mali človek še ni pozabljen

Pavla Brec, vodja Istrske Karitas, s katero smo skupaj pripravili februarsko akcijo, se s hvaležnostjo spominja našega sodelovanja in pravi, da obisk skupnosti Vrtnica in pomoč pri njihovem delu tisti dan, obisk pri mamici, ki je zavetje našla v materinskem domu, in pa večerna okrogla miza, še vedno zelo odmevajo v njihovem okolju. Posebej hvaležni pa so vsem darovalcem, ki so se odzvali z izjemono dobroto:"Ob vsej hvaležnosti pa si želim, da bi se razmere vendarle izboljšale, bi ljudje prišli do dela, lahko zaživeli človeka dostojno življenje!" še dodaja ga. Pavla, ki je tudi vesela, da je njihova Karitas konec novembra vendarle  dobila nove prostore na Trgu Brolo v Kopru.

Voščilo PRO-jevcu
Voščilo PRO-jevcu © Izidor Šček

Dobrota nas je povezala

Marca smo bili z akcijo „Dobro delo dobro dene“ na Ptuju. Br. Milan Kvas, ki je vodja dekanijske Karitas pravi: „Čeprav se zdi, da je marec daleč, je zaradi dobrega dela blizu. Ljudje so bili veseli, ker se je radio spomnil nanje, ki imajo pogosto občutek, da živijo na obrobju. Po akciji ostaja velika hvaležnost radiu, darovalcem, vsem, ki ste omogočili to lepo izkušnjo. Odziv ljudi je bil izreden, rodilo se je nekaj solza, ki so spraševale: „Le kako ste se spomnili ravno name?“ Mnogi so akcijo spremljali preko radijskega programa, potem pa so presenečeni obstali pred polnimi škatlami, ki so jih prinesli sodelavci Karitas. Posebno veselje je velo iz otrok, ki so bili deležni tudi sladkarij, priboljškov, ki si jih sicer, zaradi stiske staršev, ne morejo privoščiti. Zato, za delo, ki ste ga opravili na Ptujskem, še enkrat hvala vsem!“

Odmevi junijske akcije

Iz Karitas Velenje Milica Kovač: »Lahko povem, da so bili odzivi na akcijo Dobro delo dobro delo zelo navdušujoči. Akcija je zelo odmevala. Družine, ki so bile na našem koncu v največji stiski, in med katere smo razdelili zbrane dobrote, so nas spraševale, je res vse to namenjeno prav nam? Pri vseh so bile dobrine sprejete z veliko hvaležnostjo, saj tako »bogatih« paketov niso vajeni. Osnovni paketi, ki jim jih razdelimo na Karitas, vsebujejo moko, riž in podobno. Zdaj pa so prejeli tudi kaj takšnega, kar na njihovih mizah redko ali sploh nikoli ne najdemo. Sprejeli so te dobrote solznih oči. Naj omenim le tri odzive. Nasmeh prizadetega fanta, poskoke treh majhnih otrok, ko so zagledali čokolado, gospe iz druge države, ki je ob prejetih dobrotah, ko smo ji razložili, da so to darovi cerkvene organizacije, začudeno rekla, kako, saj jaz imam drugega Boga, in potem dodala, da bo v svojih molitvah zdaj svojega Boga prosila za nas in za radio Ognjišče, da bi še dolgo delal dobro. Sodelavci Karitas marsikaj doživimo, toda tako velike hvaležnosti pa ne doživimo prav pogosto.«

DDDD v Celju
DDDD v Celju © Matjaž Merljak

DDDD v juliju: srebrna maša in srečanje PRO

V juliju je imela naša akcija drugačen obraz. Praznovanju srebrne maše našega glavnega in odgovornega urednika smo dodali srečanje Prijateljev Radia Ognjišče in dobro delo, ki se je pokazalo z darovi, ki ste jih poslušalci prinesli v Maribor. Generalni tajnik škofijske Karitas Branko Maček pravi: „Darovi so bili posredovani ljudem, ki so prišli po hrano ali oblačila v naš center, denarna sredstva, ki smo jih zbrali tisto nedeljo, pa so skušala plačati nekaj položnic za elektriko, stanovanje ali posebne potrebe. Ko smo predali darove, je bilo veliko presenečenja, tudi solza in veselja ob dejstvu, da so ljudje še vedno čuteči, da je nekje nekdo, ki mu je mar za stisko drugega!“ Gospod Maček pravi, da ima upanje, da bomo tudi v prihajajočem letu skupaj zmogli pomagati ljudem v stiski. Zaupati je treba v Božjo previdnost in znati odpreti dlani v pomoč sočloveku.

V Zagorju je nad nami roko držala Marija

Oktobrska akcija Dobro delo dobro dene je želela pokazati na glasbeno ustvarjanje mladih in njihovo darovanje glasbenih talentov drugim, v Mercatorjevem supermarketu v Kisovcu pri Zagorju pa smo zbirali darove za družine iz Kisovca, Zagorja in Trbovelj. Poslušalke in poslušalci ste se velikodušno odzvali, saj ste nekateri v trgovino prišli posebej zaradi nas. Joži Roglič iz Karitas Zagorje je povedala, da so se razveselil že novice, da so bili izbrani v naši akciji, ko pa se je na koncu napolnilo trinajst vozičkov, je bilo veselje še večje in v tem vidi simboliko: trinajst je namreč fatimska številka in vsakega trinajstega v mesecu se v cerkvi v Kisovcu zbirajo pri molitvi k Mariji iz Fatime. Kot še dodaja Rogličeva, so prejemniki darov še danes veseli, presenečeni in hvaležni.

Župnik v Ivančni Gorici, Jurij Zadnik, je povzel odzive družin, ko so prejele zbrane dobrine v tamkajšnjem Mercatorju iz septembrske akcije DDDD: 

Dobrodelna akcija radia Ognjišče je bila tudi pri nas zelo lepo sprejeta. Odziv pa razveseljiv, tako po zbranih dobrotah in velikodušnosti naših ljudi, kot tudi po odzivih članov družin, ki so jih pri nas sodelavci Karitas izbrali, po skrbnem premisleku, za prejem zbranih darov. Nekaj družin je prišlo po dobrote kar v župnišče in kakšno veselje je bilo ob tem in hvaležnosti. Naj dodam, da je tudi v našem koncu precejšnja brezposelnost in ljudje, ki so brez dela, živijo iz dneva v dan in si lahko privoščijo le zelo osnovne stvari. Celo pralni prašek je za mnoge dobrina, ki si je ne morejo privoščiti. Presežkov pri njih doma ni, zato si lahko le predstavljamo, kaj so jim darovi pomenili, darovi večinoma tistih dobrih ljudi, ki prav tako ne živijo v preobilju, zato so bili njihovi darovi kot dar uboge vdove in tudi zato toliko bolj vredni.“

Veselje in presenečenje tudi za družine v stiski na goriškem

Renata Vončina odgovorna za območno Karitas Goriške nam je povedala, da so bile izbrane družine v akciji Dobro delo dobro dene, zelo presenečene nad tako obilno pomočjo. Bili so veseli, da se je akcija prvič izvedla tudi na Goriškem. Tamkajšnja Karitas sicer oskrbuje vsak mesec 400 družin in 200 posameznikov. Med darovalci so bili v Novi Gorici opaženi predvsem moški, kar je organizatorje sicer presenetilo. Veseli so bili sodelovanja s sodelavci radia Ognjišče. Tovrstne akcije so po besedah Renate Vončina sicer potrebne in dobrodošle vendar pa bilo prav, da družba poskrbi, da bi ljudje imeli delo, ki daje človeku tudi identiteto. Potem bi bile socialne stiske nedvomno manjše.

Vsem odmevom lahko prisluhnete v posnetkih!

Oglejte si tudi nekaj video posnetkov:


Dobro delo dobro dene
Dobro delo dobro dene © Izidor Šček

Dobro delo dobro dene, Radijski utrip, Dogodki
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...