Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Avstralija žaluje (foto: CTV/REUTERS)
Avstralija žaluje

V Avstraliji po drami s talci uvedli preiskavo, škofje vabijo k molitvi

Svet | 17.12.2014, 15:28

Avstralski premier Tony Abbott je odredil uradno preiskavo spodrsljajev, ki so omogočili, da je kriminalec s skrajnimi islamskimi pogledi v začetku tedna napadel kavarno v Sydneyju. Pri tem je več kot 16 ur zadrževal talce. Na koncu sta bila ob njem od 17 zajetih ljudi ubita dva človeka. Škofje iz Avstralije molijo za vse, ki jih je prizadela ta drama.

Abbott ima veliko zaupanje v policijo in varnostne službe, a želi odgovore na nekaj očitnih vprašanj ob tem incidentu.
"Najpomembnejša naloga vlade je ohraniti varnost države in njenih prebivalcev. To je njena prva naloga. Vsem Avstralcem sporočam: Vlada vas ne bo nikoli pustila na cedilu. Vsem sodržavljanom sporočam, da ne bom miroval, dokler ne bom prepričan, da ste tako varni, kot vam vlada sploh lahko zagotovi," je zatrdil.

Predsednik avstralske škofovske konference, nadškof Denis Hart iz Melbourna se je medtem zahvalil policiji in reševalnim ekipam. Kot je zapisal, so se nesebično izpostavile nevarnosti, da bi pomagale, zato je povabil k molitvi zanje. Nadškof Hart je hvaležen vsem, ki so bili na voljo, da bi se drama končala na najboljši možen način. Upa, da bodo vsi državljani obsodili incident in podprli drug drugega. V času priprave na božične praznike je pozval k prizadevanjem za trajen mir in razumevanje. Kljub izgubi in bolečinam je po njegovem treba do vseh segati z močjo ljubezni.

Nadškof v Sydneyju Anthony Fisher je v katedrali, ki stoji v bližini kavarne, kjer je prišlo do tragedije, dan po tem daroval sveto mašo. Med njo je pozval k solidarnosti z ljudmi vseh veroizpovedi.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.