Petra StoparPetra Stopar
Drama v šoli v Pakistanu (foto: CTV/AP)
Drama v šoli v Pakistanu

Pakistan žaluje za žrtvami napada v šoli, svet obsoja okrutnost skrajnežev

Svet | 17.12.2014, 15:24

V Pakistanu žalujejo za žrtvami krvavega napada talibanskih skrajnežev na šolo v Peševarju. Med 141 smrtnimi žrtvami je kar 132 otrok. Nekatere so pokopali že včeraj, pogrebne in spominske slovesnosti se nadaljujejo tudi danes, v številnih mestih se ljudje zbirajo pri molitvah. Po vsej državi so zastave spuščene na pol droga, v provinci, kjer je prišlo do tragedije, so zaprti uradi, izobraževalne ustanove in tržnice. Oblasti razpravljajo o odzivu na to okrutno dejanje.

Po najbolj krvavem napadu v zgodovini Pakistana je premier Navaz Šarif razglasil tridnevno žalovanje. Sešel se je tudi s predsedniki najpomembnejših strank in poudaril, da bo država nadaljevala boj proti terorizmu. "Ne smemo pozabiti, kako so bili ti otroci ubiti. Večje tragedije, kot je ta, ne more biti." Iz njegovega kabineta so že napovedali ukinitev moratorija na smrtno kazen v primeru terorizma. Zagovorniki smrtne kazni v Pakistanu poudarjajo, da je to edini način za zajezitev vala nasilja.

Iz sveta se medtem še naprej vrstijo obsodbe okrutnega dejanja, za katerim stoji ena od talibanskih skupin, ki se je želela maščevati za operacijo pakistanske vojske v Severnem Vaziristanu. Oglasil se je vodja talibanov v sosednjem Afganistanu in poudaril, da je namerno ubijanje nedolžnih ljudi, otrok in žensk, v nasprotju s temelji islama. To morajo imeti po njegovih besedah pred očmi vsaka islamska stranka in vlada.

Da za takšno brutalnost ni opravičila, je bil jasen generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. "Napad na nemočne otroke med učenjem je strašno in strahopetno dejanje. Šole morajo biti varen prostor. Izobraževanje je pravica vsakega otroka. Obiskovati šolo ne bi smelo biti dejanje poguma." Kritičen je bil tudi visoki komisar svetovne organizacije za človekove pravice Zeid Rad Al Husein, dejal je, da gre za najvišjo raven človeškega barbarstva. Da so s tem, ko so za cilj ostudnega napada izbrali učence in učitelje, teroristi znova pokazali svojo izprijenost, je prepričan predsednik ZDA Barack Obama. Pakistanu je obljubil podporo v boju proti nasilnim skrajnežem. "Ta gnusen in strahopeten način nas je osupnil in pustil brez besed. Znova kaže na izprijenost talibanov, katerih okrutna ideologija in neusmiljeni fanatizem ne prizanašata niti nedolžnim otrokom," je v odzivu sporočil predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.