Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Srečanje ministra Žmavca s predstavniki zadruge Goriške Mohorjeve Novega glasa in drugih (foto: USZS)
Srečanje ministra Žmavca s predstavniki zadruge Goriške Mohorjeve Novega glasa in drugih

Minister Žmavc v Goriški pokrajini

| 19.12.2014, 16:27 Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je po obiskih rojakov v Videmski pokrajini prejšnji teden ta četrtek, 18. decembra 2014, namenil srečanju s Slovenci v Goriški pokrajini v Furlaniji-Julijski krajini v Italiji. Na različnih srečanjih je spoznal utrip življenja, pa tudi težave, s katerimi se srečujejo na drugi strani meje.

Kot so sporočili z Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS, so ministra spremljali generalna konzulka Ingrid Sergaš in konzulka Eliška Kersnič Žmavc, deželna predsednika SSO in SKGZ dr. Drago Štoka in Rudi Pavšič, pokrajinska predsednika SSO in SKGZ Walter Bandelj in Livio Semolič ter Mateja Župan Brezovnik in Irena Vadnjal z USZS.

Prisrčen sprejem so mu priredili otroci Osnovne šole Ljubke Šorli v Ronkah, kjer si je v spremstvu župana Roberta Fontanota in ravnateljice Sonje Klanjšček ogledal prostore šole in se sprehodil tudi po novi stavbi, za katero načrtujejo, da bo svoja vrata učencem odprla naslednje leto. Minister je poudaril, da je za slovensko skupnost pomembno dobro sodelovanje z župani, za utrjevanje znanja slovenskega jezika pa poučevanje le-tega v šolah in vzpodbuda staršem, da v družinah govorijo slovensko. Vzpodbujal bo izmenjave šolarjev iz zamejskih šol s šolami v Sloveniji ter obratno, skupne tabore otrok in ustrezno usposabljanje zamejskih učiteljev.

V Sovodnjah se je minister srečal z županjo Alenko Florenin, ki sta se ji pridružila tudi županja Števerjana Franca Padovan in župan Doberdoba Fabio Vizintin. Ministru so župani predstavili značilnosti občin, ki jih vodijo in svoje poglede oz. pomisleke glede reforme lokalne uprave v Avtonomni deželi Furlaniji julijski krajini. Z ministrom so se dogovorili, da bodo skupaj sprotno spremljali implementacijo reforme in ga zaprosili za pomoč pri oblikovanju novih statutov. Minister je poudaril, da smo bili v Sloveniji ves čas sprejemanja reforme pozorni ter da smo reagirali usklajeno z obema krovnima organizacijama. V stikih najvišjih predstavnikov obeh držav se izmenjujejo stališča v smeri spoštovanja zaščite slovenske manjšine na enaki ravni, kot je določena v zakonodaji. Minister je še pohvalil čezmejno sodelovanje in povedal, da bomo na takih projektih še naprej gradili dobre poslovne in medsosedske odnose.

Srečanje s tremi župani
Srečanje s tremi župani © USZS

V Gorici si je minister najprej ogledal prostore Zadruge Goriške Mohorjeve, Novega Glasu, Katoliškega tiskovnega društva, Katoliške knjigarne in Goriške Mohorjeve družbe. Njihovi predstavniki so ga seznanili z obširnim programom, ki se odvija v njihovih prostorih, predvsem pa s težavami, s katerimi se vedno bolj soočajo. Minister se je strinjal, da je vlaganje v zdrave temelje v zamejstvu pomembno tudi za Slovenijo, in da je potrebno slovenski kulturni prostor zavarovati, zato bo tudi spremljal njihovo delovanje. Poudaril je, da je potrebno prinašati vsebino in metode, ki bodo pritegnile mlade, pa tudi, da je potrebno iskati možnosti v evropskih finančnih perspektivah. Minister si je na Travniku ogledal tudi Kinoatelje in Mediateko.

V KB centru se je minister srečal s predstavniki Narodne in študijske knjižnice in Knjižnice Damir Feigel, Slovenskega izobraževalnega konzorcija, Zveze slovenskih kulturnih društev, Glasbene matice, Kmečke zveze, Zveze slovenskih športnih društev v Italiji, Sindikata slovenske šole in Društva upokojencev Gorica. Minister je v pogovoru z njimi povedal, da bo v sodelovanju z ministrico za kulturo in ministrico za izobraževanje, znanost in šport oblikoval projektne skupine, ki bodo podpirali delovanje slovenskih organizacij v zamejstvu. Pohvalil je tako aktivnosti mladih, ki uspešno povezujejo posameznike po zaključenem šolanju z gospodarstvom, kot starejše, ki gradijo medgeneracijsko sodelovanje in skrbijo, da se v družinah govori slovensko.

Na vljudnostni obisk je ministra Žmavca sprejel tudi župan Gorice, Ettore Romoli. Spregovorila sta o Evropskem združenju za teritorialno sodelovanje občin Gorica, Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba. EZTS je instrument, ki je bil idejno zastavljen za premagovanje težav pri uresničevanju in upravljanju projektov čezmejnega sodelovanja zaradi različne zakonodaje in postopkov, ter za lažje uresničevanje skupnih nalog, ki niso zgolj ekonomske narave. Strinjala sta se, da je EZTS odličen, pilotski projekt sodelovanja, ki naj ga Slovenija še naprej podpira. Spregovorila sta o dobrem sodelovanju na področju prizadevanj za uveljavitev vidne dvojezičnosti, kjer sta delila stališče, da je bilo nekaj korakov že storjenih, da pa je potrebno kontinuiteto graditi naprej z malimi koraki.

Minister Žmavc v Mladinskem domu
Minister Žmavc v Mladinskem domu © Matjaž Merljak

V popoldanskem času si je minister ogledal prostore goriške redakcije Primorskega dnevnika, Mladinskega doma in Zavoda Svete družine ter Dijaškega doma. V Kulturnem centru Lojze Bratuž so ministra predstavniki Kulturnega centra, Zveze slovenske katoliške prosvete, Zveze cerkvenih pevskih zborov, Slovenske zamejske skavtske organizacije, Amaterskega športnega združenja Olympia, Glasbene šole Emil Komel in Krožka Anton Gregorčič navdušili s bogatim programom dejavnosti, ki se odvijajo v centru. Minister je napovedal podporo izmenjavi predstav s Slovenijo in centru zagotovil svojo podporo.

Na zaključku obiska si je minister ogledal še Kulturni dom, v katerem so imeli otroci ravno generalko za večerno prednovoletno prireditev. Predstavniki KD so mu predstavili bogato delovanje tako kulturnega doma kot telovadnice, ki nudita prostore tako slovenski manjšini kot pripadnikom večinskega naroda.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.