Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Šola svetega Martina, v ozadju cerkev Svetega Vida (foto: Tone Ovsenik)
Šola svetega Martina, v ozadju cerkev Svetega Vida

Advent v Clevelandu

| 08.12.2014, 11:22 Matjaž Merljak

S prvo adventno nedeljo smo stopili v čas pričakovanja. Sledijo še tri nedelje, ki so čas pričakovanja in čakanja v pripravi za rojstvo Odrešenika in je resnično čas, da razmišljamo na dejstvo, da smo poklicani biti ljudstvo upanja. Preprosto, zato ker je Bog z nami.

Bog je Emanuel, ne samo v teh dneh pred božičem, ampak vedno. Tudi z neštetimi opravili, ki jih imamo v tem času pred prazniki, smemo premišljevati kot Marija, Božja Mati, z duhom radosti, za vse dobro kar je Gospod storil za nas in nadalje vrši za tiste, ki so odprli srca da ga sprejmejo. Predvsem je to pričakovanje Stare zaveze, ko je izvoljeno ljudstvo neprestano hrepenelo po Mesijevem prihodu. O tem govorijo prerokbe, ki jih v tem času bogoslužje ponuja vernikom v premišljevanje, da bi v srcih prebudilo tisto iskreno željo in potrebo po Bogu, ki se tako živo zrcali v preroških spisih.

V župniji Marije Vnebovzete se danes zberejo članice Oltarnega društva ob skupni sveti maši in po njej imajo mesečni sestanek, kjer bo tudi priprava daril za sv. Miklavža za bolnike v župniji. Te dobrosrčne ženske storijo mnogo dobrega za obstoj in napredek župnije.

Članice istoimenskega društva Svetega Vida so preteklo nedeljo imele in slavile stoto obletnico društva, ki se posveča duhovnem napredku svojih članic in župljanov. Članice zato tedensko opravljajo molitveno uro pred Najsvetejšim, ob smrti svoji članic molijo rožni venec pred pogrebno sveto mašo in darujejo zanje za sv. mašo. Mesečno se zbirajo pri skupni sveti maši in sestankih in opravljajo druga duhovna dela usmiljenja. Prav tako članice pridno delajo za materialne potrebe župnije. Tako so na primer samo v zadnjih dvajsetih letih z mesečno pripravo in prodajo krofov in vsakoletnega dobrodelnega kosila zmogle darovati župniji 225.000 dolarjev za njene potrebe. Farani se zato iskreno zahvaljujemo Oltarnemu društvu za vse lepe uspehe in vsem članicam ob stoletnici ustanovitve želimo vse najboljše. Hvala vam, dobre ženske.

Članice Oltarnega društva sv. Vida ob stoletnici
Članice Oltarnega društva sv. Vida ob stoletnici © Tone Ovsenik

V cerkvi Marije Vnebovzete ob kipu sv. Lovrenca stoji adventni drevešček obdaritve. Župljani so naprošeni vzeti ornament s predlogom darila in ga vrniti z nezavitim darilom do 15. decembra. Ti darovi bodo pomagali razveseliti božični čas potrebnim.

Šolsko mladino Slovenske šole Marije Vnebovzete je sinoči razveselil otroški svetnik, sveti Miklavž in mladino po svoje obdaril. Ti so ga pričakali s krajšo igrico, kakor vsako leto. Ravno tako se je Miklavž ustavil v dvorani svetega Vida, kjer je tudi po igrici razveselil in obdaril tamkajšnjo mladino, ki pridno obiskuje sobotno Slovensko šolo, danes popoldne.

Vsakoletna dobrodelna nabirka za ostarele, upokojene redovnice in redovnike tudi letos poteka ta konec tedna. Naprošeni smo, da izkoristimo kuverto namenjeno v ta namen in pomagamo ljudem, ki so dobro služili našim župnijam in šolski mladini, ki so vsa leta skrbeli za duhovno rast in izobrazbo.

V cerkvi svetega Vida pa danes po vsefarni sveti maši ob desetih sledi koncert na orglah. Koncert bo odigral pomožni profesor Nathan Laube, slovenskega rodu iz Chicaga. Organist Laube je nastopal po ZDA in po Evropi. Bil je tudi stalni organist v ameriški katedrali sv. trojice v Parizu od 2011. do 2013. leta.

Clevelandska škofija je na prvo adventno nedeljo razposlala vsem župnijam navodila, kako se pripraviti na božični čas, rojstvo našega Odrešenika. Listič poudarja, kaj čakamo v adventu, kako naj naredimo advent kot novi začetek in pa kako se posvetimo sedanjemu blagoslovu, ko se spominjamo preteklosti in kako se posvetiti v pričakovanju prihodnosti.

Za današnji konec naj pa z krajšo zamudo v imenu rojakov v Clevelandu čestitam osebju in uredniku Franciju Trstenjaku ob dvajsetletnici oddajanja Radia Ognjišče, ki nosi veselo novico in pravico v eter. Bog vas živi še v daljno prihodnost.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.