Petra StoparPetra Stopar

Škof Bizjak: Mir Gospodov naj bo vedno z vami

Slovenija | 25.12.2014, 09:01

Koprski škof msgr. Jurij Bizjak je pri božični sveti maši, ki jo je daroval v stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru dejal, da nas Novorojeni v kopeli prerojenja „kot novorojenčke umiva in očiščuje s Svetim Duhom ter nas napravlja za dediče večnega življenja. Poklicani smo, da kakor Marija ohranjamo vse njegove besede in jih premišljujemo v svojih srcih. Pritegnjeni smo v nov svet, v svet milosti in svetosti, da bi slavili in hvalili Boga za vsa njegova velika dela, ki nam jih vedno znova naklanja“.

Škof Bizjak je še dejal, da nimamo prav nobenega razloga, da bi ne verjeli v skrivnostni načrt, ki ga ima naš Stvarnik prav z vsakim izmed nas. „Zato se z veseljem lotevamo svojih vsakodnevnih opravil in zato z veseljem slavimo rojstvo Gospodovo in z velikim pričakovanjem stopamo v novo leto, ki prihaja. Vsem želim obilje božičnega miru in svetega blagoslova v prihajajočem letu. Mir Gospodov naj bo vedno z vami.“

Nagovor škofa Jurija Bizjaka objavljamo v celoti

Slavimo rojstvo našega Gospoda in se veselimo njegovega prihoda med nas. Stojimo pred betlehemsko votlino in občudujemo Sveto Družino: Detece, v plenice povito in v jasli položeno, Marijo in Jožefa, oba skrbno zazrta v Novorojenega, volička in oslička, ki s prijetno toploto svojega života in svojega diha ogrevata ozračje v zavetju betlehemske votline, da je vsem še topleje pri srcu. Kako je vse preprosto in ubogo in kako je hkrati vse popolno in dovršeno. Kako malo človek potrebuje, da je srečen, če se odloči za to!

Poslušamo odlomke božične zgodbe in z njimi napajamo svoje žejne duše in tešimo svoja hrepeneča srca ter sproti ugotavljamo, kako so nam pisani na kožo. Vsak človek je namreč več kot samo to, kar zna in zmore, vsak je odprt v presežno in brezkončno, naprej in nazaj, na levo in na desno, navzgor in navzdol. In rojstvo Gospodovo nam zagotavlja, da je tudi to presežno in brezkončno dosegljivo in oprijemljivo. Silni veleum, ki vodi vesolje, ni samo razum, temveč je tudi toplo in nežno čustvo, je tudi brezmejna ljubezen, ki ne čaka doma, temveč 'sama hodi okrog in išče takšnih, ki so je vredni, dobrohotno se jim pokaže na njih potih in jim pri vsaki misli pride naproti' (Mdr 6,16).

Prihaja, ne samo za kratek obisk in ne prihaja praznih rok, prihaja za stalno in prihaja s svojim bogastvom, kakor napoveduje prerok Izaija: 'Glej, tvoje odrešenje prihaja, glej, njegovo plačilo je z njim, njegovo povračilo pred njim.' Nobeden ni več zapuščena, temveč je vsak zanj iskana prestolnica. V kopeli prerojenja nas kot novorojenčke umiva in očiščuje s Svetim Duhom ter nas napravlja za dediče večnega življenja. Poklicani smo, da kakor Marija ohranjamo vse njegove besede in jih premišljujemo v svojih srcih. Pritegnjeni smo v nov svet, v svet milosti in svetosti, da bi slavili in hvalili Boga za vsa njegova velika dela, ki nam jih vedno znova naklanja.

Prihaja v letu posvečenega življenja, h kateremu smo vsi poklicani, kakor nas vabi sveti oče Frančišek, da bi Cerkev postala kovačnica prerokov in topilnica izvedencev za skupnost, ki bodo vedno bolj dosledno razodevali lepoto in svetost Božjega kraljestva. In prihaja v letu razprave in iskanja pristnejše podobe družine in zakonske zveze. Kako blagodejen sovpad, kajti skrivnost Božiča je pravzaprav skrivnost dveh zaročencev, ki sta bila pripravljena popolnoma predati se Gospodovemu skrivnostnemu in hkrati veličastnemu načrtu.

Bratje in sestre. Prav nobenega razloga nimamo, da bi ne verjeli v skrivnostni načrt, ki ga ima naš Stvarnik prav z vsakim izmed nas. Zato se z veseljem lotevamo svojih vsakodnevnih opravil in zato z veseljem slavimo rojstvo Gospodovo in z velikim pričakovanjem stopamo v novo leto, ki prihaja. Vsem želim obilje božičnega miru in svetega blagoslova v prihajajočem letu. Mir Gospodov naj bo vedno z vami.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.