Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Marta Jerebič (foto: Izidor Šček)
Marta Jerebič

Pregled domačih dogodkov od 12. - 19. 12. 2014

Slovenija | 20.12.2014, 11:00 Marta Jerebič

Smo v neposredni pripravi na božič, na to nas opominja tudi Luč miru iz Betlehema, ki jo skavti in taborniki nosijo po domovih, pa tudi državnih in drugih ustanovah. Na političnem področju je v minulem tednu odmevala odločitev ustavnega sodišča, da predsednik SDS za zdaj lahko zapusti Dob, kjer je bil zaprt od 20. junija letos. Na gospodarskem področju se nam obeta nov protest proti vladi zaradi napovedanih novih okoljskih dajatev. Svet kulture je zaznamovala 100. obletnica rojstva Frana Miličinskega Ježka, v športu pa smo dočakali izvolitev novega predsednika olimpijskega komiteja.

Politika in gospodarstvo

V minulem tednu je odmevala predvsem odločitev ustavnega sodišča, da se do končne odločitve začasno zadrži izvršitev sodbe v zadevi Patria. Predsednik SDS Janez Janša je tako prejšnji petek zapustil zapor in popoldne že nagovoril svoje podpornike pred sodno palačo, se jim zahvalil in napovedal, da je to »konec nekega začetka, a še ni konec poti". Ob tem je dejal, da se mora sodstvo prečistiti: »Sodba v zadevi Patria je samo ena od tisočih krivičnih sodb, ki so jih v zadnjih desetletjih izrekla slovenska sodišča.«

Prepričan je, da lahko sodijo samo tisti, ki niso kršili človekovih pravic. Zato v SDS med drugim upravičeno pričakujejo odstop Branka Masleše z mesta predsednika vrhovnega sodišča. "Masleša se je negativno izrekel o Janezu Janši, ga označil za največjega sovražnika sodstva, določil je, da bo predsedoval senatu zadnje mesece letošnjega leta, kar je v nasprotju z zakonom o sodniški službi in tudi drugimi zakoni, ki govorijo o naravnem sodniku, torej, da sodnik ne ve o katerem primeru bo odločal, ampak odloča glede na to, kdaj je na vrsti. To je bilo vse kršeno. Zato pričakujemo, da bo gospod Masleša odstopil!“ je povedala podpredsednika SDS Alenka Jeraj. Odbor 2014 medtem zahteva še odstop generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja. Odslej se bodo zato sestajali enkrat na teden - ob sredah. Tako bodo vztrajali do odstopa Masleše in Fišerja.

Poslanci in poslanke so se minuli teden zbrali na zadnji redni seji državnega zbora v tem letu. Premier Miro Cerar je v odgovoru na poslansko vprašanje pojasnil, da v zvezi s spremembami pri okoljskih dajatvah še ni dokončne odločitve. Z ukinitvijo oprostitve dajatve za izpuste toplogrednih plinov po 31. decembru 2014 naj bi vlada zagotovila dodatnih 30 milijonov evrov letno, energetsko intenzivnim podjetjem pa grozijo tudi višji prispevki za učinkovito rabo energije in za obnovljive vire energije. A v gospodarstvu opozarjajo, da bi se podjetja dodatno obremenilo za okoli devet milijonov evrov na mesec. Zahtevajo, naj se veljavnost obstoječe sheme podaljša do sredine leta 2015, s 1. julijem pa uveljavi nova shema, ki bo vse imetnike dovoljenj za izpuščanje toplogrednih plinov povsem oprostila plačila te dajatve. Če se vlada ne bo odzvala na te zahteve bo Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam in Gospodarska zbornica Slovenije v torek pred poslopjem vlade organizirala protestni shod proti dodatnim okoljskim dajatvam.

Svetovalec generalnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije, Goran Novkovič, poudarja, da je »situacija v družbi nasploh neuravnotežena, ko gre za bremena. Mnoga podjetja se soočajo z bistveno večjimi obremenitvami, kot jih imajo konkurenčna v tujini. Tudi ta vlada ne glede na to poskuša dodatna bremena naprtiti podjetjem. To vpliva tudi na delovna mesta v teh podjetjih, zato je skupen interes tako zaposlenih kot vodstva podjetij, da temu nasprotujejo in poskušajo pregovoriti vlado tudi s skupnim protestom.«

Komisija za preprečevanje korupcije pa je minuli tudi uradno potrdila, da je DUTB v času delovanja za zunanje izvajalce porabil 12 milijonov evrov, v kar pa so všteti vsi stroški. Predsednik KPK Boris Štefanec pričakuje ukrepanje vlade. "Pričakujemo bistveno bolj zaostren nadzor nad delom DUTB-ja, za katerega ocenjujemo, da ni bil ustrezen. In če ta nadzor ugotavlja določene nepravilnosti - podobne ali enake, kot jih je ugotovila komisija -, potem verjetno terja tudi neke ukrepe. In s tem ne mislim na kadrovske zamenjave.« Ministrstvo in vlada bi morala biti veliko skrbnejša pri porabi davkoplačevalskega denarja, je dejal Štefanec, ki je zavrnil očitke vodstva DUTB, da je poročilo KPK o DUTB pristransko.

Predsednica Nsi Ljudmila Novak je v sredo medijem predstavila osnutek zakona o dostojnem pokopu, s katerim bi se pridružili ureditvam, ki jih imajo druge države. »V NSi ocenjujemo, da Slovenija po vseh teh letih, ko so med nami še vedno tragične in zamolčane zgodbe iz polpretekle zgodovine, ne more normalno delovati. S predlogom sledimo tudi pozivom članom Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki so septembra letos pozvali k ureditvi tega področja, prav tako je to zapisano v koalicijski pogodbi sedanje koalicije, zato verjamemo, da bo ta zakon dobil podporo. Kot veste, so tudi štirje predsedniki govorili o osnutku tega zakona in izrazili pripravljenost, da Slovenija naredi korak naprej na tem področju.“ Po zadnjih podatkih Inštituta za novejšo zgodovino število žrtev povojnih pobojev med Slovenci dosega 14.885, v kar pa niso vštete žrtve drugih narodnosti. Novakova je prepričana, da je osnutek zakona o dostojnem pokopu lahko korak k spravi in da ne želijo spodbujati ideološkega boja. Napovedala je, da bo zakon umaknila, če bo povzročal nove delitve. Konkreten predlog bodo drugim poslanskim skupinam predstavili po novem letu.

Cerkev na Slovenskem

Slovenski škofje so v teh dneh že ali pa še bodo podali svoje božične poslanice. Več o tem v pregledu dogodkov prihodnji teden, sicer pa nas na prihajajoči božič opominja tudi Luč miru iz Betlehema, ki je v nedeljo že 24. leto zapored prispela tudi v Slovenijo. Namen dobrodelne akcije je, da bi na božični večer gorela v čim več družinah v vseh državah Evrope in jim prinašala mir. Letošnja akcija poteka pod geslom Za Tvoj dar mi je ... mar. Dobrodelni izkupiček pa bo namenjen otrokom in mladostnikom, ki živijo v materialni stiski. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je geslo letošnje akcije povezal z našim odnosom do Božjega prihajanja: »Dragi kristjan, ali ti je mar? Ti je mar za ta Božji dar, za Božji dar Jezusa Kristusa, za Božji dar Odrešenika, za Božji dar luči in za Božji dar miru?!« Božja luč mora biti v nas, saj …»dokler v meni ne bo te luči, dokler v meni ne bo te svetlobe, ne bom prepoznal daru svojega brata ali sestre. Kajti samo v luči, ki je bog, lahko prepoznaš dar, ki ga ti Bog poklanja v sočloveku.«

Skavti in taborniki, ki luč nosijo po domovih, so jo v minulem tednu ponesli tudi v nekatere ustanove, med drugim v državni zbor, na vlado in k predsedniku države. Premier Miro Cerar je ob sprejemu luči poudaril, da mir ni samoumeven. Začne se pri vsakem posamezniku, najprej v mislih, nato v dejanjih, nadaljuje pa se s sodelovanjem, pomočjo drugemu in konstruktivno družbeno naravnanostjo. Predsednik državnega zbora Milan Brglez pa je poudaril, da luč …»simbolizira mir in upanje, kar pa lahko dosežemo le, če smo med sabo solidarni. Tisto, na kar nas opominja, in upam, da bo to sporočilo prišlo v vsak slovenski dom, je, da skupaj lahko naredimo marsikaj.«

Konec leta je medtem tudi čas za pregled dosedanjega dela in razkrivanja načrtov za prihodnost. Te je medijem že razkril murskosoboški škof Peter Štumpf. Med največjimi dogodki v svoji škofiji v letošnjem letu je izpostavil sklep škofijskega postopka za beatifikacijo božjega služabnika Danijela Halasa ter odprtje in blagoslov Lazarjevega doma. V njem dnevno razdelijo 60 toplih obrokov revnim, tam pa deluje tudi zdravnik za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja in potekajo drugi spremljevalni programi. Sicer pa se murskosoboška škofija pripravlja na škofijski misijon, ki se bo začel prihodnji advent, končal pa avgusta 2016. »Zakaj misijon? Radi bi poglobili vero … kajti tok sekularizacije in materializma je močno preplavil tudi našo pokrajino. Iz tega sledi nevarnost, da bi pozabili na Boga, da bi ga izrinili iz osebnega življenja.« Škof Štumpf je še povedal, da bo v prihodnjih mesecih v škofijskih prostorih zaživel družinski center, škofijska Karitas pa bo leta 2015 obeleževala 25 let delovanja.

Kultura

Ob 100. obletnici rojstva Franeta Miličinskega-Ježka so v ponedeljek v avli RTV Slovenija odprli multimedijsko razstavo z naslovom Ježkovih 100, ki med drugim predstavlja njegovo radijsko in televizijsko delo ter ustvarjalnost umetnika, ki je še danes v navdih mnogim. Spominjamo se ga predvsem po tem, da je leta 1952 napisal prvo slovensko radijsko igro za otroke Zvezdico Zaspanko, poleg tega pa se med drugim podpisuje še pod scenarij za mladinski film Kekec ter pod pesmi za film Ne čakaj na maj.

V prostorih Svetovnega slovenskega kongresa so v sredo podelili Častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo. Združenje novinarjev in publicistov ga je letos podelilo ekonomistu in publicistu Milanu Gregoriču ter karikaturistu Mikiju Mustru. Meškovo priznanje sta prejela tudi Jože Bartolj z Radia Ognjišče in Ivo Žajdela z Družine. Naš sodelavec je ob tem dejal: »Nagrado sprejemam kot nagrado mediju s katerega prihajam. Namreč dvajset let je že Radio Ognjišče v slovenski medijski krajini. In moramo pošteno priznati, da v tem času žal naša vloga ni bila tako prepoznana, kot bi si morda zaslužili, zato je taka nagrada lahko, ne samo nagrada enemu posamezniku, ampak nagrada mediju.« Med razlogi za Meškovo priznanje je na prvem mestu oddaja z naslovom Moja Zgodba, ki razkriva polpreteklo zgodovino in bo prihodnje leto praznovala 10. rojstni dan.

Šport

Novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije je postal nekdanji predsednik Judo zveze Slovenije Bogdan Gabrovec. V drugem krogu volitev na torkovi skupščini v Ljubljani je dobil 89 glasov, ljubljanski župan Zoran Janković pa 51. Andraž Vehovar je izpadel iz volilne tekme po prvem krogu. Gabrovec pravi, da bo v novem mandatu skušal zadržati vse dobre prakse iz dela dosedanjega predsednika, zavzemal pa se bo, da bo imel slovenski šport prvega moža na voljo predvsem doma. »Bodo pa spremembe v načinu povezovanja z zvezami, kako uveljaviti olimpijski strokovni center in ga podpreti s strokovnim vodstvom, zavzemal se bom, da v zvezah ne bo prihajalo do pretresov. To bo zanesljivo drugače, kot je bilo do zdaj.«

Omenimo še nekaj dobrih rezultatov naših športnikov in športnic. Tina Maze je bila prejšnjo soboto druga na slalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Aareju. Slovenski biatlonec Jakov Fak je v nedeljo na zasledovalni tekmi za svetovni pokal v Hochfilznu osvojil tretje mesto.

Slovenski deskarji na snegu so z odliko začeli novo sezono svetovnega pokala. Na prvi tekmi, ki jo je v torek gostila italijanska Carezza, je Žan Košir v paralelnem veleslalomu osvojil drugo mesto, uspeh pa je s četrtim mestom dopolnil še Rok Marguč. Košir je nato v četrtek tudi v Montafonu zasedel drugo mesto.

Odbojkarji ACH Volleyja so v sredo v tekmi četrtega kroga lige prvakov v Tivoliju s 3:1 premagali Budvansko Rivijero in se ji oddolžili za poraz v Budvi.

Košarkarji Uniona Olimpije pa so prav tako v sredo v 10. krogu evropskega pokala premagali Rigo z 90:61.

 

 

 

 

 

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.