Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

SDS z novelo za uvedbo vajeništva

Politika | 21.12.2014, 08:00 Petra Stopar

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, ki ima namen čim bolj povezati vzgojno-izobraževalni sistem s potrebami gospodarstva. To pomeni, da zakon vpeljuje sistem vajeništva, h kateremu že dlje časa pozivata tudi Gospodarska zbornica in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

V SDS so že maja letos vložili predlog takšnega zakona, ki bi v izobraževanje uvedel dualni sistem, do danes pa so ga po besedah poslanca Tomaža Lisca izboljšali. Povedal je, da je treba poklicno in strokovno izobraževanje nujno povezati z gospodarstvom, ki mu primanjkuje ustrezne delovne sile: „Dualni sistem se bo po našem prepričanju uveljavil predvsem tam, kjer so uspešna podjetja in gospodarske družbe. To pa pomeni tudi, da se bo ugled poklicev dvignil.“

In kaj sploh je dualni sistem? „Gre za kombinacijo vajeništva, torej praktičnega dela v podjetju, in poklicnega izobraževanja v šoli, ki predstavlja teoretični del in smo ga v slovenskih šolah pred leti že izvajali, danes pa ga najbolj uspešno izvajajo v Nemčiji in Avstriji,“ pojasnjuje Lisec. Bistvo dualnega sistema je, da odgovornost za vajenca prevzame delodajalec in tako se vzpostavi kultura vzgajanja dobrega kadra za posameznega delodajalca. Vajeniško razmerje se sklene z vajeniško učno pogodbo med delodajalcem in vajencem. V zakonu so po navedbah SDS natančno opredeljeni pogoji za delodajalca ter dolžnosti tako delodajalca kot vajenca.

Ob tem je Lisec dodal, da so v zakonu dodali zahtevano obdobje, ki mora biti namenjeno praktičnemu usposabljanju dijakov poklicnih in srednjih strokovnih šol. „Mi predlagamo, da obdobje obsega polovico časa izobraževalnega programa za poklicne šole in 20 odstotkov za srednje poklicne oziroma strokovne šole.“ Predlog predvideva, da je vajenec lahko tudi odrasla oseba, ki je brezposelna, saj so dodatna znanja veščine in prekvalifikacija nujno potrebni, in da naj se vajeniške ure priznajo v delovno dobo in da se vajencu lahko prizna tudi nagrado.

Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.