Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Štuhec: Mali korak za Janšo, velik korak za pravno državo

Slovenija | 12.12.2014, 16:38

Odzivi na odločitev ustavnega sodišča, ki je ugodilo predlogu predsednika SDS Janeza Janše in začasno zadržalo izvršitev sodbe v zadevi Patria, se že vrstijo. Predsednika vlade in državnega zbora Miro Cerar in Milan Brglez sta sporočila, da jo spoštujeta. V Zboru za republiko medtem poudarjajo, da je odločitev, ki so jo ustavni sodniki sprejeli soglasno, posebnega pomena za vzpostavitev vladavine prava in svobodne demokratične družbe v Sloveniji.

V Zboru za republiko so med drugim spomnili, da so že od začetka razvpitega procesa s tehtnimi ustavnopravnimi argumenti opozarjali na protipravnost, pravno defektnost in ustavno spornost obtožbe in obsodbe prvaka opozicije v zadevi Patria. "S svojimi argumenti so se izrečenim opozorilom pridružili številni ugledni pravni strokovnjaki," so dodali v pisni izjavi za javnost. Današnjo odločitev ustavnega sodišča pozdravljajo, upajo, da ji bo v razumnem roku sledila tudi končna.

"Ves čas, ko je bil v zaporu, sem bil prepričan, da to ne more vzdržat. To je mali korak za Janeza Janšo in velik korak za slovensko pravno državo," je v kratkem pogovoru za Radio Ognjišče dejal član Zbora za republiko dr. Ivan Štuhec. Prepričan je, da to tudi nakazuje končno odločitev ustavnega sodišča. "Končna odločitev ne more biti v nasprotju s tem, kar se je zgodilo zdaj," je dodal. Po Štuhecovih besedah mora ustavno sodišče braniti načela ustavnosti. "V zadevi Patria so bila na prvostopenjskem in drugostopenjskem sodišču po moji laični oceni kršena temeljna načela ustavnosti in človekovih pravic. Mislim, da bo ustavno sodišče v tej smeri iskalo utemeljitev, zakaj je zdaj dalo začasno odločitev. Za končno odločitev potrebuje več časa."

Ob novici, ki je zelo pomembna tako za SDS kot državo v celoti, nas je strankin poslanec Vinko Gorenak, ki smo ga uspeli priklicati, usmeril na svojo spletno stran, kjer je že zapisal komentar. "Začasno prekinitev izvajanja zaporne kazni ustavni sodniki sprejmejo zgolj in samo takrat, kadar je skoraj povsem jasno, da bo tudi njihova končna odločitev razveljavitev sodbe zaradi kršitev človekovih pravic na rednih sodiščih ali pa da bodo v končni fazi ustavni sodniki iz istih razlogov zahtevali vnovično sojenje povsem od začetka," poudarja. Odločitev ustavnih sodnikov po mnenju Gorenaka hkrati pomeni veliko klofuto okrajnemu, višjemu in vrhovnemu sodišču. "To pomeni pravo lekcijo celotnemu sodstvu in tako rekoč največjo kritiko sodstvu, večjo od vseh drugih do zdaj." Kot dodaja poslanec SDS, bo moral predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, ki se ni izločil, temveč se je sam določil za predsednika senata, ki je odločal na vrhovnem sodišču, prevzeti odgovornost. Gorenak odločitev ustavnih sodnikov hkrati razume kot poziv, možnost in priložnost mladim, odgovornim, poštenim in delovnim sodnikom, da končno prevzamejo vodstvena in vodilna mesta v vsem sodstvu ter ga naredijo približno takšnega, kot ga poznajo ostale, predvsem zahodne evropske države. Sprašuje se tudi o političnih posledicah, kot ugotavlja, so zagotovo še daleč največje. "V času volilne kampanje je bil Janez Janša v nezakonitem zaporu in stranke ni vodil na volitve. Stranka je zagotovo tudi zato izgubila veliko glasov. Razmerje političnih sil v državnem zboru bi lahko bilo popolnoma drugačno, kot je." Da bi tisti, ki so zdaj na oblasti, priznali napake in se umaknili, Gorenak ne pričakuje.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.