Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Štular o poražencih in zmagovalcih leta 2014

Slovenija | 30.12.2014, 11:50

Iztekajoče se leto je dodobra premešalo karte na političnem področju, predvsem ga je zaznamovalo burno dogajanje znotraj in med političnimi strankami. Vznikale so nove stranke, oblast je po zmagi na volitvah prevzela politična novinka, menjavala so se vodstva, nekatere stranke so po volilnih porazih praktično izginile s političnega prizorišča. O teh temah smo govorili z vodjo Civilne družbe za pravično Slovenijo Mitjo Štularjem.

Štular je na vprašanje, kaj so prinesli novi obrazi v letu 2014, odgovoril, da predvsem razočaranje. "Vsak, ki vstopi v politiko ali kamor koli drugam, je v začetku nov obraz, v tem ne vidim nič napačnega in s tem ni nič narobe, problem pa nastane, ko to postane prevladujoče ali pa celo, v našem primeru, edini kriterij odločanja na volitvah. Letos se je znova izkazalo, da takšne volitve in takšna izbira vodijo v neke vrste razočaranje in v negativne posledice za vse nas, saj kot država zamujamo čas, v katerem bi morali počistiti nered, ki se je nabral okoli nas." Volivec bi moral po besedah Štularja pri odločanju za nekoga upoštevati predvsem njegove sposobnosti, etične vrednote in tudi ekipo, ki stoji za njim. "Tukaj se postavljata dve vprašanji: Prvo je, ali smo kot posamezniki dovolj globoko razmislili o tem, preden smo šli na volitve, in drugo, seveda, ali mediji, predvsem mislim na večinske, ki kreirajo javno mnenje, ponujajo dovolj globok uvid v stanje ali pa so morda celo sestavni del vsakokratne manipulacije in vsakokratnega zamegljevanja. Žal ugotavljam, da se dogaja slednje."

Štular je v nadaljevanju dejal, da so po treh volitvah, evropskih, državnozborskih in lokalnih zmagovalci in poraženci predvsem državljani. "Zato, ker smo tisti, ki izbiramo na volitvah in s tem na nek način določimo naše predstavnike oziroma tiste, ki bodo imeli v rokah vzvode oblasti v naše skupno dobro. Zmagovalci smo, če z volilno izbiro omogočimo, da se zgodi nekaj dobrega. Ob tem si lahko postavimo vprašanje, ali je tisto, kar se nam dogaja, nekaj dobrega ali ne. To, da se neka posamezna stranka zgolj okliče za zmagovalca volitev, ne šteje nič. Pomembno je, kaj bo takšna stranka ali nova vladajoča koalicija dobrega storila za nas vse."

Posebej se je ustavil pri državnozborskih volitvah in za zmagovalce oklical medije. "In to zato, ker so v zadnjih tednih pred volitvami izredno dobro utirili zmagovalca in tudi zelo spretno eskalirali nasprotja med pomladnimi strankami. Zdi se mi, da sta bila to dva elementa, ki sta prevladovala. Spomnimo. Potopili so Igorja Šoltesa, ki je na evropskih volitvah zelo uspel, Mira Cerarja na evropskih volitvah še ni bilo, in namesto Šoltesa dvignili Cerarja, ki je bil potem relativni zmagovalec. Janeza Janšo so že tretjič zapored ujeli v afero Patria, ob tem naj omenim še Ljudmilo Novak, ki so jo sprovocirali, da je šla v odkrit obračun z Janšo. Bojim se, da bomo na podlagi dogajanj po volitvah državljani spet poraženci."

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.