Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

V Vatikanu predstavili končno poročilo o redovnicah v ZDA

Cerkev po svetu | 16.12.2014, 14:46 Marta Jerebič

V Vatikanu so danes predstavili dolgo pričakovano končno poročilo o življenju ženskih redovnih ustanov v Združenih državah Amerike. Spomnimo, da je apostolsko vizitacijo pri ameriških redovnicah konec leta 2008 odredil takratni prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega delovanja, kardinal Franc Rode. Za to se je med drugim odločil, ker je število redovnic drastično upadlo, mnoge pa so se sekularizirale – delujejo na primer brez redovnih oblek in ne živijo več v skupnostih. Končno poročilo redovnice poziva k poglobitvi odnosa s Kristusom in zdravi občestveni duhovnosti, ki bo temeljila na zakramentalnem življenju in Svetem pismu.

Vizitacija je pod vodstvom s. Mary Clare Millea potekala od leta 2009 do 2012, vanjo pa je bilo vključenih 341 ženskih ustanov. 78 odstotkov redovnih predstojnic je prostovoljno vstopilo v dialog z vizitatorko, so povedali na tiskovni konferenci v Vatikanu. Nekatere redovnice so z zaskrbljenostjo sprejele vizitacijo in nekatere ustanove niso polno sodelovale v postopku, je pojasnil prefekt Kongregacije za redovnike, kardinal Joao Braz de Aviz, a izrazil upanje, da bodo morda v prihodnosti pripravljene na dialog.

Končno poročilo potrjuje upad redovnic in dodaja, da je odločitev nekaterih kongregacij, da odložijo redovno obleko, ovira za redovne poklice. Povprečna starost redovnic v ZDA je od 75 do 80 let. Danes je redovnic le še 50.000, medtem ko jih je bilo sredi 60-ih let prejšnjega stoletja 125.000, kar je bil tudi vrhunec v ZDA. Res pa je, da je bila ta številka kratkotrajen pojav, saj so redovnice, ki so v tistem času vstopile v redovne kongregacije, le te tudi hitro zapustile, kar pomeni, da so ostale predvsem starejše sestre, posledično pa se je redovnim ustanovam pridružilo manj novih članic.

Med apostolsko vizitacijo so številne redovne predstojnice izrazile zaskrbljenost v zvezi s prihodnostjo njihove karizme in poslanstva. Kandidatke namreč izražajo željo po življenju v skupnosti, mnoge pa želijo biti tudi na zunaj prepoznavne kot redovnice. To je poseben izziv v ustanovah, ki v preteklosti niso poudarjale takšnega načina redovnega življenja.

Na tiskovni konferenci sta bili prisotni vodji obeh organizacij, ki povezujeta redovnice v ZDA – tako Vodstva konference ženskih redov, ki je bila kritična do vizitacije, kot Konference višjih predstojnic ženskih redov, katere članice so poudarile zvestobo nauku. A tudi prva je soglašala z ugotovitvami poročila, druga pa je povedala, da je pri njih povprečna starost 53 let, kar je veliko manj kot splošno povprečje.

Poročilo zajema 12 poglavij, med drugim pa se poleg statistike, karizme in identitete redovnic loteva tudi njihovega duhovnega življenja, sprejema novink, finančnega stanja redovnic in vodenja skupnosti.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.