Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: Papež: Naše veselje je v Jezusu

Svet | 14.12.2014, 12:52 Marjana Debevec

Papež Frančišek je opoldanski nagovor pred molitvijo Angelovega češčenja posvetil veselju, h kateremu nas v pričakovanju Gospoda vabi današnji evangelij. Po papeževih besedah gre za veselje, ki izhaja iz Božje prisotnosti v našem življenju.

Človekovo srce hrepeni po sreči, je dejal papež. Kristjan pa je po njegovih besedah poklican živeti srečo, ki izhaja iz bližine z Bogom, iz njegove prisotnosti v našem življenju. „Ni treba več iskati drugje. Jezus je prišel, da bi prinesel veselje vsem in za vedno“, je dejal papež. Po njegovih besedah pa ne gre le za veselje, ki ga bomo dočakali v nebesih. „Ne gre za to, da smo na zemlji žalostni, v nebesih bomo pa srečni, ne, to je veselje, ki ga izkušamo že zdaj, ker je Jezus sam naše veselje in naš mir.“

Kristjani smo po besedah svetega očeta poklicani k čudovitemu poslanstvu: vedno znova sprejeti Božjo prisotnost med nami in hkrati pomagati drugim, da jo odkrijejo, ali pa znova odkrijejo, če so nanjo pozabili. Če bo naše življenje sestavljeno iz vztrajne molitve, hvaležnosti Bogu, če bomo iskali dobro in se izogibali slabemu, bo veselo oznanilo lahko vstopilo v naše domove in naše družine bodo znova odkrile, da je odrešenje v Jezusu, je poudaril papež. Samo v Njem namreč najdemo notranjo moč, s katero se lahko soočimo tudi z najtežjimi situacijami v življenju.

„Nikoli nismo slišali za žalostnega svetnika, ali pa za svetnico s pogrebnim obrazom. Kristjan ima srce polno miru, ker zna veselje najti v Jezusu, tudi v težkih trenutkih. To je mir, ki ga Bog daruje svojim sinovom“, je še dejal papež. S pogledom uprtim v bližnji božič pa nas Cerkev vabi k pričevanju, da Jezus ni neka osebnost iz preteklosti, ampak je Božja beseda, ki tudi danes razsvetljuje človekovo pot.

Po molitvi je papež posebej pozdravil otroke iz rimskih oratorijev. Poudaril je, da je molitev dihanje duše in zato je zelo pomembno v dnevu najti trenutke, v katerem svoje srce odpremo Bogu. V ta namen je vsem otrokom na Trgu sv. Petra podaril knjižico molitev za različne trenutke v dnevu. Povabil jih je, naj jo vedno nosijo s seboj in naj molijo tudi zanj.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.