Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Srečanje na Voglu (foto: ARO)
Srečanje na Voglu

20 let: Brez Vas, poslušalci, nas ni. Hvala, ker ste!

| 09.11.2014, 05:48

Ob zahvalni nedelji nas prežemajo misli zahvale. Kdo vse je zaslužen zato, da mi je dobro, kdo vse velikokrat brez moje vednosti, poskrbi za to, da moje življenje teče ubrano? Kdo poskrbi za red, za to, da so mi na dosegu rok številne dobrine? Komu vse reči hvala? Koliko jih je, ki pomagajo, brez katerih ne bi bilo, kar je? Komu reči hvala za prijateljstvo, za dobro voljo, za dobrohotne besede in misli, tudi dejanja?

Komu vse reči hvala za molitve?

Hvala, ker berete, kar napišemo. Hvala, ker poslušate, kar pripravimo v etru radia Ognjišče. Hvaležni, veseli, srečni in tudi ponosni smo na delo in doseženo v minulih dvajsetih letih.

Bi dosegli toliko brez zvestih poslušalcev, naklonjenih našim prizadevanjem za povezovanje, graditev prijateljstva, sožitja? Bi zmogli brez tolikih poslušalcev, ki prepoznavajo nujnost govoriti dobro in o dobrem?

Ne, Brez vas poslušalci, ni nas.

Ta misel je naša redna spremljevalka vseh dvajset let, bila je že pred ustanovitvijo, saj se je v času po osamosvojitvi čutila potreba po drugačnem javnem glasilu, ki bi ohranjal pristne vrednote slovenskega človeka in širil glas resnice, tudi tiste z veliko začetnico.

V marsičem smo drugačen radio, drugačni smo tudi v odnosu do naših poslušalcev. Ker je naš cilj, vse od začetka in je še vedno prvi, vzgajati za vrednote, smo radio, ki hoče dvigati in oblikovati. In upamo, da smo v tem uspešni. Med dokazi za to optimistično trditev so prijatelji Radia Ognjišče, do danes je v to posebno družino zbranih okrog 15.000 dobrotnikov, ki nas podpirajo - s sredstvi in tudi drugače – z zvestim poslušanjem.

Revije PRO

Omenjeni osnovni cilj našega radijskega dela in nastopanja v slovenskem medijskem prostoru je v prvem tiskanem pozdravnem nagovoru opisal glavni in odgovorni urednik msgr. Franci Trstenjak. V želji priti čim bližje ljudem, smo začeli, kmalu po ustvarjanju radijskega programa, izdajati tudi sprva drobne tiskane publikacije, ki so iz začetnih komaj nekaj lističev, do danes prerasle v lično revijo z okrog šestdesetimi stranmi vsebine. Revija PRO izide dvakrat na leto, zadnjih nekaj let maja in decembra. Namen revije je reportažni opis radijskih dogodkov, seznanjanje z načrti in morebitnimi spremembami, pa tudi sprotno obveščanje naših poslušalcev o stanju radia Ognjišče na medijskem področju. Z revijo PRO smo lahko še korak bliže poslušalcem.

Srečanje na Komni
Srečanje na Komni © ARO

Srečanja PRO

Najbližje pa smo si s poslušalci na srečanjih PRO. Na javnih dogodkih, ki so se začeli prav zaradi želje po osebnem stiku in navezavi trdnih prijateljskih vezi, da bi poslušalci vedeli, kdo in kakšni so radijski ljudje, ki z glasom prihajajo v njihove domove. Mi, »radijci« pa, da spoznamo zgodbe poslušalcev. Ko govorimo se nam izrišejo v mislih njih obrazi in podobe, tako je gotovo tudi naš nagovor oglašen na drugačno, bolj osebno in zaupno noto.

Na srecanjih PRO je vedno veselo - tudi s pesmijo
Na srecanjih PRO je vedno veselo - tudi s pesmijo © ARO

Naše delo je s tem bolj pristno, vemo, komu govorimo in se poslušalcem lahko veliko bolj približamo. Zakaj pripravljamo srečanja PRO je na 17. srečanju prijateljev radia Ognjišče, ki je bilo 29. julija leta 2001 na Veliki planini, na kratko povedal tudi glavni in odgovorni urednik Franci Trstenjak: »Spoštovani radijski prijatelji, dobrodošli. Radio Ognjišča vsako leto enkrat, dvakrat skliče skupaj radijske poslušalke in poslušalce, da se poveselimo, poklepetamo, skratka, da se imamo nekaj ur »fletno«.«

Srečanje PRO na Krvavcu
Srečanje PRO na Krvavcu © ARO

V pričakovanju 40. srečanja PRO

Od prvega srečanja PRO na Brezjah, pri Mariji Pomagaj, 24. maja leta 1995, pa do zadnjega, ki je bilo letos na malo mašo, 8. septembra v Beli krajini, na Žežlju nad Vinico, prav tako pri Mariji, se jih je zvrstilo že 39. Leta minevajo in tudi številke dogodkov, ki jih pripravljamo postajajo že zavidljivo visoke. Hvala vsakomur posebej in vsem skupaj za vsak prihod na naše javne dogodke. Smo radio, ki želi biti blizu ljudem. Na srečanjih, ko si sežemo v dlan, našo povezanost in bližino le še utrjujemo. Zdaj je že veliko zgodb, ki smo jih pisali skupaj in doživetij, ki smo jih doživeli drug ob drugem. Kot je dejal prijatelj radia Ognjišče, poslušalec Franc: »Na srečanja rad pridem, redno se jih udeležujeva skupaj z ženo, rada prihajava, ker so dobro pripravljena, ker srečam prijatelje iz drugih delov Slovenije, ki jih ne vidim pogosto in ker je vedno lepo spoznati in srečati nove in nove ljudi dobre volje.«

Srečanje PRO v Ljubnem
Srečanje PRO v Ljubnem © ARO

Radijski sodelavci izrekamo velik hvala in Bog lonaj za pozornost, hvala za vse, kar dobrega naredite za Radio Ognjišče. Hvala za vsako dobro misel, ki jo povežete z našim delom.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.