Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Cerkev in trajnostni razvoj

Svet | 26.11.2014, 09:20 Marjana Debevec

Cerkev se pripravlja na prihodnje leto, ki ga bo Organizacija združenih narodov posvetila področju sodelovanja pri razvoju. To je na jesenskem zasedanju redovnih skupnosti v Avstriji na Dunaju razložil predsednik svetovnega združenja katoliških dobrodelnih organizacij in tajnik koordinacije avstrijske škofovske konference za razvoj in misijon Heinz Hödl. Zavest o trajnosti je treba po njegovih besedah izostriti in spodbuditi k političnemu delovanju.

Hödl je omenil podnebno konferenco v Parizu, linija cerkvenih organizacija pa je po njegovih besedah jasna: deželam v razvoju in tamkajšnjim partnerskim organizacijam naj bi namenili dovolj virov in finančnih sredstev za preprečevanje in odškodnino zaradi podnebne škode. Klimaatske spremembe so v teh deželah že dejstvo in jih more Pariz komaj kaj omejiti, zaradi česar mora slediti vsaj omejevanje škode.

Že zdaj pa je jasno, da se bo papež Frančišek aktivno udeleževal pogovorov, je za agencijo Kathpress poudaril Hödl. K temu šteje po eni strani pričakovani papežev nagovor pred Organizacijo združenih narodov v New Yorku v prihajajočem letu, po drugi strani pa okrožnica o okolju, ki jo napovedujejo za pomlad 2015. V njej naj bi sveti oče izrazil zahtevo po omejitvi porabe virov, ki škodujejo podnebju in njihovemu tratenju, pravičnejšo razdelitev dobrin pa tudi poudarjanje celovitosti stvarstva.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.