Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Družina (foto: V imenu družine)
Družina

V Vatikanu medverska konferenca o dopolnjevanju moža in žene

Svet | 23.11.2014, 09:47 Marjana Debevec

V Vatikanu je od ponedeljka do srede potekala medverska konferenca, ki jo je na temo dopolnjevanje moža in žene v zakonu sklical papež Frančišek. Na njej je sodelovalo 300 udeležencev iz 14 različnih verstev sveta. Vsi so poudarili osrednjo vlogo družine in zakona za družbo.

Papež Frančišek, ki večkrat poudarja nespremenljivo vrednost družine, utemeljene na zakonski zvezi med moškim in žensko, se ni ustavil le pri razpravah Katoliške Cerkve o zakonu in družini. Zato je poleg redne in izredne sinode na to temo sklical tudi medversko konferenco. Vsa verstva namreč verjamejo v Stvarjenje in v to, da obstaja nek božanski razum, je v pogovoru za Radio Vatikan povedal tajnik papeškega sveta za družino msgr. Jean Laffitte. „Religije torej pričujejo za to, da je v ljubezni med možem in ženo nekaj, kar presega ne le njiju, ampak tudi njun odnos, saj ta odnos tvori nekaj pomembnega za vso družbo. Še več: ko nekdo ljubi in ve, da je ljubljen, sluti tudi, da ga ljubi Nekdo drug, Bog, in ga zato želi ljubiti“. Papež Frančišek je v uvodnem nagovoru branil pravico otrok, da odraščajo v družini z očetom in materjo. „S tem pa je pokazal, da to dopolnjevanje ni teoretični študij za strokovnjake, ampak prvina, v kateri se izraža temelj in izvor pravic za najšibkejšega, za otroka“, je povedal msgr. Laffitte, ki je na kongresu predstavil nauk sv. Janeza Pavla II. o krščanskem zakonu. Posvetil mu je namreč kar 134 katehez med leti 1979 in 1984. V njih je človeško ljubezen osvetlil z različnih vidikov. Rabin Lord Jonathan Sacks pa je v pogovoru poudaril, da je dopolnjevanje med moškim in žensko nekaj osrednjega za vsa verstva. Tudi zgodovina izraelskega ljudstva se začne z enim moškim in eno žensko. Namen konference je bil po njegovih besedah znova spomniti zahodno družbo na to čudovito ustanovo, sveto zakonsko zvezo, ki je bila moč Zahoda dva tisoč let, zdaj pa se zdi, da se izgublja. Vedno več otrok se namreč rodi zunaj zakona. „Na Zahodu se dogaja, da se vlade in mnoge družbene skupine ne menijo več za osnove biologije, sociologije in antropologije“, je bil odločen rabin Sacks. Po njegovih besedah so ljudje postali ljudje zato, ker sta se moški in ženska združila, da bi zavarovala in vzgajala svoje otroke. Torej je obstajala biološka stvarnost veliko preden so to zvezo verstva posvetila. Vemo, da so bile države s trdnimi zakonskimi zvezami vedno močne; tam, kjer so zakoni šibki, pa z naslednjim rodom celoten narod postane šibkejši, je poudaril. „Govorimo torej o nečem, kar ne pridigamo kot neke dogme, niti se nismo omejili na navajanje Razodetja, ampak govorimo o znanstvenih dejstvih. Poizkus, ki ga izvaja Zahodna družba, ko v veliki večini opušča tradicionalen zakon, pa je poizkus, ki ga ni izkusila še nobena družba in ki bo pripeljal do velike zmede in trpljenja otrok, ki bodo odraščali brez obeh staršev.“

Konferenca v Vatikanu je po besedah rabina Sacksa vsem dala veliko poguma, saj se pogosto čutijo osamljene v tem, da ščitijo tradicionalen zakon in gredo tako proti modi sedanjega časa. Sporočilo, ki so ga dobili v teh dneh, pa bodo sedaj ponesli tudi v svoja domača okolja, da bi tako prispevali k osebni sreči posameznikov in odraščanju otrok v varnem okolju, je še povedal judovski rabin.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.