Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Vatikan; Bazilika sv. Petra (foto: ARO)
Vatikan; Bazilika sv. Petra

V Vatikanu se gradijo tuši za brezdomce

Cerkev po svetu | 17.11.2014, 14:39 Marta Jerebič

Pod kolonadami sv. Petra v Vatikanu se danes začenja gradnja tušev za brezdomce. Gre za pobudo msgr. Konrada Krajewskega, miloščinarja papeža Frančiška. Podobna zamisel se že uresničuje tudi v desetih rimskih župnijah, ki se nahajajo v bližini Vatikana.

Kot je pojasnil msgr. Krajewski je namen tem ljudem, ki bodo tuše uporabljali, povrniti dostojanstvo. Javnih stranišč, kjer bi se brezdomci lahko umili, je v Rimu namreč malo, tista, ki jih je mogoče najti na primer na železniških postajah, je treba plačati. Možnost tuširanja jim sicer že nudijo skupnost sv. Egidija, Karitas in tudi nekaj župnij. Želja papeškega miloščinarja pa je, da bi tuši bili predvsem v župnijah, ki imajo tudi menze za brezdomce. Ko ti pridejo tja jest, bi se tako lahko tudi umili. In če je to omogočeno petim na dan in če možnost obstaja v desetih župnijah, to pomeni, da jih bo v enem dnevu 50 in v desetih dneh 500.

Gre za nekaj, za kar bi po mnenju Krajewskega morala poskrbeti občina. A načrtovanje lahko traja tudi do deset let. Evangelij pa nam pravi: »Danes. Danes moramo pomagati ljudem, ne jutri.« Na ravni župnij se na to potrebo lahko odgovori hitreje, tako da se že obstoječa stranišča preoblikuje v tuše. Ker gre za prostore, ki niso javni, saj pripadajo župniji, je izvedba preprosta. Omogočiti tuširanje brezdomcem je blagoslov za mnoge, tudi za samo mesto: »Je tisto, kar lahko storimo v okviru naših skromnih moči,« je še dejal msgr. Krajewski.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.