Petra StoparPetra Stopar
Minister Žmavc s predstavniki Slovencev v Srbiji (foto: USZS)
Minister Žmavc s predstavniki Slovencev v Srbiji

Minister Žmavc obiskal rojake v Srbiji

| 02.12.2014, 13:41 Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je od 27. do 29. novembra 2014 obiskal Beograd in Novi Sad. Srečal se je s slovensko narodno skupnostjo v Srbiji, seznanitev s strukturami organiziranja in delovanja Slovencev v Srbiji ter srečanje z njihovimi vodilnimi predstavniki.

Minister se je v četrtek, 27. novembra 2014 v večernih urah, na pobudo veleposlanika RS v Beogradu Francija Buta, srečal s pomembnimi slovenskimi predstavniki: nadškofom mons. Stanislavom Hočevarjem, predsednico slovenskega poslovnega kluba Danijelo Fišakov, lektorico slovenskega jezika Majo Đukanovič, nekdanjim in novo izvoljenim predsednikom Nacionalnega sveta, Željkom Kljunom in Sašo Verbičem ter častnim konzulom Rajkom Marićem.

V petek, 28. novembra 2014, se je minister Žmavc, skupaj z veleposlanikom Butom, srečal z vsemi predstavniki slovenskih društev v Srbiji. Predstavili so mu delovanja posameznih društev. Zahvalili so se za izjemno dobro podporo tako Veleposlaništvu RS v Beogradu kot tudi Uradu za dobro skrb za potomce slovenskega rodu.

Minister Žmavc je izpostavil še bolj okrepljeno sodelovanje Urada z resornimi ministrstvi, predvsem za šolstvo, kulturo, gospodarsko diplomacijo. Izpostavil je izjemni pomen medsebojne komunikacije med društvi in izmenjavi idej, pobud, širjenju slovenske kulture in jezika, ki so temelj za odpiranje poti za mlajšo generacijo.

Po srečanju s predstavniki društev, je minister ob 10. obletnici Društvu France Prešeren iz Niša izročil priznanje Urada.

V programu obiska ministra Žmavca je bilo tudi srečanje z ministrom za delo, družino in zaposlovanje ter veteranska in socialna vprašanja Aleksandrom Vulinom in s predstavniki novo konstituiranega Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine RS.

Namen srečanja z vodilnimi predstavniki srbske vlade in lokalnih oblasti v Beogradu je spodbujanje ukrepov in odločitev, od katerih imajo lahko Slovenci s stalnim prebivališčem v Srbiji in njihove organizirane strukture konkretne koristi.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.