Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Mučačas v Mendozi (foto: Svobodna Slovenija)
Mučačas v Mendozi

Mučačas nastopile v Mendozi

| 25.11.2014, 14:10 Matjaž Merljak

Rojake pod Andi je obiskala Vokalna skupina »Mučačas« iz Slovenskega doma v San Martinu, ki jo sestavlja dvanajst mladih pevk pod vodstvom profesorice Lučke Marinček Kastelic.

»Mučačas« je s slovensko fonetiko pisana argentinska beseda, ki pomeni »dekleta«, je za Svobodno Slovenijo zapisal Milan Nemanič.

Z velikem uspehom so izvedle koncert v dveh delih. Dogajanje je potekalo v dvorani Slovenskega doma. Prisotnemu občinstvu jih je predstavil član odbora Društva Slovencev, gospod Davorin Hirschegger, in jim želel srečno bivanje.

Mučačas so si ogledale lepo mendoško pokrajino
Mučačas so si ogledale lepo mendoško pokrajino © Svobodna Slovenija

Kot dobrodošlico je Slovenski oktet iz Mendoze zapel tri pesmi. Član tega okteta, Ernest Bajda, je izrekel nekaj pozdravnih besed in zaželel članicam skupine, da bi se dobro počutile med mendoško slovensko skupnostjo. Zahvalil se jim je za gostoljubnost, ki so je bili oni deležni pred letom, ko so bili povabljeni na koncert v Slovenskem domu v San Martinu, Buenos Aires.

V prvem delu so pevke razveselile občinstvo s slovensko pesmijo. Med drugimi so krasno povezale »šopek narodnih pesmi« in ganile vse, ko so zapele »Slovenija, od kod lepote tvoje«. Z močnim aplavzom so zaključile ta del in presenetile poslušalce, ko so zapele pesem »Žabe«, ki smo je vajeni v interpretaciji moškega zbora.

Na srečanju z mendoško skupnostjo
Na srečanju z mendoško skupnostjo © Svobodna Slovenija

Posebej je treba omeniti krasno spremljavo na kitaro Tonija Podržaja, ki je tudi med obema deloma zaigral nekaj skladb in žel navdušeno priznanje ob svoji interpretaciji.

V drugem delu je Skupina »Mučačas« sijajno izvedla nekaj pesmi v španščini in angleščini, nekatere ob spremljavi Tonija Podržaja na charango in zborovodkinje, prof. Lučke Marinček Kastelic, na klavir.

Poslušalci smo izrazili svoje zadovoljstvo in priznanje z močnim aplavzom, prav posebno, ko sta si zborovodkinja in predsednik Društva Slovencev v Mendozi, inž. Milan Nemanič, medsebojno izrekla zahvalo, dobre želje in izmenjala darila.

Nastop Mučačas pred slovenskim občinstvom
Nastop Mučačas pred slovenskim občinstvom © Svobodna Slovenija

Kot zaključek sobotnega programa je sledilo družabno srečanje v sprednjem delu dvorane, kjer smo se malo pogovorili in okrepili z prigrizkom in pijačo.

Naslednji dan je ubrano petje skupine »Mučačas« spet zazvenelo in obogatilo nedeljsko slovensko službo božjo.

Mendoška slovenska skupnost se iz srca zahvaljuje Vokalni Skupini »Mučačas«, njeni voditeljici, prof. Lučki Marinček Kastelic, in Toniju Podržaju, za njihov trud, požrtvovalnost in predvsem za tako doživet koncert, z željo, da bi še naprej želi uspehe in se še vrnili v naše kraje.

Ogled vinske kleti
Ogled vinske kleti © Svobodna Slovenija

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.