Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Otroci iz Argentine (foto: Svobodna Slovenija)
Otroci iz Argentine

Letni izlet šolskih otrok v Glew

| 20.11.2014, 07:58 Matjaž Merljak

Dopolnilno šolstvo, ki v velikem Buenos Airesu šteje sedem sobotnih tečajev, je tudi letos priredilo svoj letni izlet. Takole za tednik Svobodna Slovenija piše Ani Klemen.

Otroci so zagotovo veliko molili in Bog jih je uslišal: v soboto, 25. oktobra 2014, nas je prebudil prekrasen spomladanski dan! Vse šole so se zbrale na pristavi bratov lazaristov v Glewu točno ob 10. uri, da bi skupno preživele tako pričakovani letni šolski izlet.

Začeli smo z najlepšo molitvijo, s sv. mašo, ki jo je daroval gospod Franci Cukjati. Pred mašo je v imenu šolskega referata Zedinjene Slovenije pozdravila vse navzoče gospa Ani Klemen Boltežar. Pred kipom Marije, ki stoji sredi lepega vrta, je na drevo obesila še podobo brezjanske Matere Božje z napisom. Omenila je, da je letos izredno leto, ker obhajamo pomembne okrogle obletnice, in sicer 200-letnico podobe Marije Pomagaj z Brezij in 40. obletnico blagoslovitve cerkve Marije Pomagaj v Buenos Airesu.

K tema obletnicama pridružimo še ustoličenje podobe Marije Pomagaj v romarski baziliki Naše Gospe rožnega venca v San Nicolasu in posvetitev slovenskega naroda v Argentini Marijinemu brezmadežnemu Srcu, ki smo ga doživeli letos v ponedeljek 13. oktobra 2014.

V pridigi je mašnik nagovoril otroke in jih spodbujal naj bodo dobri prijatelji med seboj, ne glede na pripadnost Doma; da ne bi prevladal pretiran »lokal patriotizem«. Opominjal je, naj se zahvalijo učiteljem, ki zanje skrbijo čez leto v šoli, pa še na izletu. Otrokom je predlagal, naj svoje učitelje razveselijo tako, da bodo govorili po slovensko, tudi ko se razkropijo po igrišču.

Utrinek s skupinskega izleta šolskih otrok 2014
Utrinek s skupinskega izleta šolskih otrok 2014 © Svobodna Slovenija

Po maši je sledila skupna slika v hladni senci visokih dreves parka. Po skupni sliki so otroci takoj tekli vsak na svoj prostor, ki ga je vsaka šola zasedla. Sonce je pa tako močno pripekalo, da so se kar vsi najraje držali v hladni senci. Samo najbolj korajžni so se opogumili in šli, po hitrem prigrizku, igrat nogomet pod milim soncem.

Vedno več staršev je, ki se radi pridružijo šolskemu izletu. »Izgovor« naj bi bil ta, da morajo skrbeti za peko mesa na žaru. Bilo nas je 38 učiteljev v spremstvu 17 staršev, ki so poskrbeli za kosilo, da bi napolnili lačne želodčke 154 otrok.

Lepo je bilo gledati, kako so se otroci sprehajali po parku, igrali nogomet, skakali vsenaokrog in slastno lizali sladoled. Nekateri so po kosilu zasedli peskovnik v spremstvu učiteljic, drugi pa so na igrišču tekmovali v igri med dvema ognjema. Ko se je vročina stopnjevala, so se otroci počasi pričeli močiti z vodo, nato pa se je zgled nekaterih razširil naokrog. Starši in učitelji pa so posedali okrog mize in poklepetali ter se v veselem vzdušju zabavali. Tudi resni pogovori so prišli na vrsto. Vse to je bilo mogoče zaradi te varne pristave, katere dostop je zaščiten in tako nam omogoča zaupljivo prepuščanje otrok, da mirno letajo naokrog.

Čas je hitro minil in kar naenkrat, prehitro, je ura bila pol štirih. Otroke je bilo težko odtrgati od iger, sledilo je pospravljanje, nato pa na avtobus in poslovili smo se od tega lepega kraja v upanju, da se bomo zopet srečali v prihodnjem letu. Bogu hvala za tako lepo doživetje in za prekrasen dan, ki smo ga srečno preživeli v prijateljskem duhu.

Skupinska fotografija izleta šolskih otrok iz Argentine
Skupinska fotografija izleta šolskih otrok iz Argentine © Svobodna Slovenija

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.