Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Pečeni gosi je vredno nazdraviti (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Pečeni gosi je vredno nazdraviti

Martinovanje v Frankfurtu

| 18.11.2014, 14:40 Matjaž Merljak

Lepi jesenski dnevi v septembru in oktobru ter šolske počitnice v drugi polovici oktobra so precej razredčili našo skupnost. Šele po prazniku vseh svetih so se rojaki večinoma zopet vrnili v Frankfurt in druge kraje bivanja in dela. In v soboto, 8. novembra 2014, je prišlo na vrsto 41. martinovanje frankfurtske slovenske župnije.

Nekateri smo začeli s pripravljanjem in nakupovanjem raznih potrebnih stvari že nekoliko prej, kljub temu pa ostane večina priprav in dela v zadnjem dnevu ali dveh. To je priprava dvorane, v njo pa je potrebno pripeljati vso pijačo in hrano in še vrsto drugih malenkosti.

Martinovanje smo imeli v dvorani cerkve St. Aposteln v Sachsenhausnu, za nas pa so prišli igrat in prepevat člani ansambla Bratov Žerjav iz Artič pri Brežicah. Kar nekaj ur, tja čez polnoč so nam igrali in prepevali; vsi, ki so prišli, pa so si lahko s plesom noge dodobra ogreli. Za usta pa so bile pripravljene pečenka, kranjske klobase in še nekaj različnih prilog, pijače pa tudi ni manjkalo. No, tudi obiskovalcev ni manjkalo, sicer jih je že nekaj let manj kot sto, tam nekje med 70 in 80 se jih zbere, zraven pa še nekaj osebja v kuhinji in za strežbo. Več ljudi pa ta dvorana že težko sprejme.

Mladi godci Žerjav iz Artič na Martinovanju v Frankfurtu 2014
Mladi godci Žerjav iz Artič na Martinovanju v Frankfurtu 2014 © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Med obiskovalci smo izžrebali tudi srečnega dobitnika pečene gosi; letos je Martinovo gos objel Andrej Vinetič iz Pohlheima pri Lichu. Prepričan sem, da se ni kesal niti zaradi Martinovanja niti zaradi gosi.

Godci so se nekoliko odpočili in v nedeljo dopoldne odrajžali proti domovini, vsaj nekateri pa smo ne samo v zgodnjem nedeljskem jutru, ampak tudi že sredi dneva Martinovanje zaključili s pospravljanjem in čiščenjem dvorane. V nedeljskem večeru pa se nas je še kar nekaj zbralo k nedeljski maši.

V veselju glasbe, plesa, srečanja in pogovora drug z drugim je potekal lep večer in noč letošnjega Martinovanja, prepričan sem, da ostaja vsem v lepem in prijetnem spominu.

To je plesoči del obiskovalcev Martinovanja v Frankfurtu 2014
To je plesoči del obiskovalcev Martinovanja v Frankfurtu 2014 © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.