Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Komisija DZ o rebalansu proračuna

| 14.11.2014, 14:29 Matjaž Merljak

Komisija državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu se je v četrtek, 13. novembra 2014, na nujni seji seznanila s predlogom rebalansa proračuna za letos, ki Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in svetu zmanjšuje sredstva za 147.225 evrov.

Kot poroča STA, je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc dejal, da to "zmanjšanje pomeni udarec pri tekočemu delu, vendar pa ne drastičen", saj so že poravnali vse letošnje obveznosti, sicer bi imeli veliko političnih problemov, saj bi imele organizacije Slovencev težave pri preživetju.

Tega smo se zavedali, zato smo tudi v skladu s hitrim dogovorom s krovnimi organizacijami prišli do občutnega zmanjšanja sredstev in dosegli nek minimum, ki ga nujno potrebujemo, je dejal. Poudaril pa je, da se z zmanjševanjem proračunskih sredstev ne želijo in ne morejo sprijazniti, saj je zadnja tri do štiri leta "ta kolač vedno manjši".

Pri tem je pojasnil, da so se v omenjenem obdobju proračunska sredstva za urad zmanjšala z okoli 10,4 na okoli 8,3 milijona evrov, letos pa že drugič, tako da sedaj v rebalansu predvidena sredstva za urad znašajo 8,242 milijona evrov.

Zato je zaskrbljen, poudaril pa je, da bo "ključna zgodba proračun za leto 2015". Tu pa bo treba trmasto vztrajati na ravni sredstev, pod katero ne gredo, predvsem v odnosu do bruto družbenega proizvoda, s katerimi bodo lahko zagotavljali raven, kot je bila pred nekaj leti, je dejal.

V predlogu rebalansa za letos so sicer po področjih znižali sredstva za zamejstvo za okoli 31.000, za Slovence v tujini 84.000 ter za delovanje urada 31.000 evrov.

Vodja kabineta urada Andrejka Majhen je ob tem pojasnila, da je urad vse letošnje obveznosti poravnal, da pa zaradi zmanjšanja proračunskih sredstev niso mogli izvesti nekaterih projektov, za katere upajo, da jih bodo lahko v letu 2015. Pri tem je izpostavila vzpostavitev spletnega stičišča, ki bi v nekem odstotku nadomestil revijo Moja Slovenija, ni prišlo niti do seminarja za arhivarje.

Člani komisije so se z rebalansom proračuna seznanili kot zainteresirano delavno telo in so nato večji del seje namenili razpravi o predlogu amandmaja, ki ga je predlagal poslanec SDS Danijel Krivec. V njem naj bi zapisali, da se proračunska postavka urada vrne na enako vrednost, kot je bila pred sedanjim predlogom rebalansa, da se mu torej vrne 148.000 evrov iz sredstev za računsko sodišče in državno revizijsko komisijo. Znižanje sredstev je po oceni predlagatelja namreč slab signal državam, v katerih živijo zamejci, naj znižajo postavke za slovensko manjšino.

Opozicijski člani komisije so se s predlogom strinjali in napovedali njegovo podporo, tudi ker je znižanje sredstev slab signal tudi zamejcem in zdomstvu. Podporo je napovedal tudi poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz, poslanci koalicije pa ne, predvsem zaradi odvzema sredstev določenim drugim proračunskim porabnikom in dejstva, da je urad vse svoje obveznosti za letos že poravnaval in uresničil svoje dejavnosti. So pa se koalicijski člani komisije strinjali, da je treba uradu v prihodnjem letu zagotoviti ustrezna sredstva.

Göncz je sicer opozoril, da je zmanjšanje sredstev uradu v zadnjih letih vplivalo na zmanjšanje dejavnosti v zamejstvu in da se je treba vprašati, kako se bo zmanjšanje odrazilo na konkretne dejavnosti. "Ta znesek ne bo rešil proračunskih težav Slovenije, gre pa za področje, ki je posebej občutljivo" in v slovenskem nacionalnem interesu, je dejal.

Poslanci so nato amandma zavrnili s sedmimi glasovi proti štirim.

vir: STA

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.