Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Slovenščina – živ jezik v družini in javnosti

| 12.11.2014, 10:10 Matjaž Merljak

Pobuda Slovenščina v družini pripravlja posvet o uporabi jezika v družini in javnosti, ki bo ta petek potekal v Katoliški domu prosvete v Tinjah na avstrijskem Koroškem.

Na posvetu bodo sodelovali priznani znanstveniki, ki bodo spregovorili o izbranih temah, ter zastopniki slovenskih narodnih skupnosti v zamejstvu.

Iniciativa Slovenščina v družini je nastala v letu 2010. Opozarja na pomembnost žive rabe slovenščine v družinskem okolju. To je namreč temelj za ohranitev in razvoj manjšin v zamejstvu.

Namen petkovega posveta v Tinjah je pretres razvoja slovenščine kot manjšinskega jezika in razprava o novih izzivih v spremenjenih družbenih okoliščinah v posameznih manjšinskih okoljih.

Kot so še zapisali organizatorji, na rabo jezika v družini in javnosti vplivajo jezikovni svetovi in prostori, v katerih so se oblikovale starejše generacije in se oblikujejo mlade generacije. Jezikovni svetovi in prostori v družini in javnosti se stalno spreminjajo: sočasno s sodobnim družbenim razvojem nastajajo nove oblike družin in družinskega življenja, sočasni družbeno-politični razvoji vplivajo na jezik v javnosti.

Temeljni kamen za obstoj jezikovnih manjšinskih skupnosti je jezik v družini. Zato bodo na posvetu namenili pozornost družbenim in družinskim okoliščinam, ki vplivajo na izbiro jezika v družini – od zavestne lastne izbire do prilagajanja širši družini in sorodstvu ter prilagajanju družbe. V združeni Evropi ima slovenščina kot evropski jezik in kot jezik naroda soseda nov pomen in novo vrednoto. Na posvetu bomo skušali odgovoriti na vprašanje, kako lahko slovenščino kot vrednoto ozavestimo v družinah.

Na posvet vabijo predstavnice/predstavnike slovenskih manjšin v zamejstvu in vse, ki jih zanima ohranjanje in razvoj slovenščine v družini in javnosti.

Vabijo tudi predstavnice/predstavnike jezikovnih manjšin v Avstriji in Sloveniji, da z nami delijo izkušnje sodobnih izzivov in razvoja v njihovih manjšinskih skupnostih.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.