Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Družina (foto: ARO)
Družina

Teden Karitas tokrat v središče postavlja družino in dom

Slovenija | 24.11.2014, 19:30

Vstopili smo v Teden Karitas. Tokrat želi opozoriti na stiske družin, ki niso povezane le s pomanjkanjem sredstev in dobrin. Poleg brezposelnosti, prenizkih dohodkov in slabih pogojev za življenje, so namreč v marsikateri družini težave, povezane z duševnim in telesnim zdravjem, poklicno preobremenjenostjo staršev, osamljenostjo otrok in starejših, zasvojenostjo ter nasiljem. K razmišljanju o vsem tem vabi geslo V družini sem doma.

"Nobena skupnost, niti nobena družina ni popolna in idilična. Vse družine so poleg osebnih stisk, ki so neizogibnem v vsakem življenju, pod hudim pritiskom globalizacije, individualizacije, potrošništva in v zadnjih letih še negotovosti zaradi gospodarske in vrednostne krize. Karitas vidi družino kot ljubečo, spoštljivo, vzgojno in ustvarjalno temeljno skupnost, v kateri se razvijajo in živijo osnovne oblike solidarnosti, ki se še posebej kažejo v skrbi za otroke, invalidne, bolne in starejše," piše v sporočilu za javnost.

Papež Frančišek in z njim vesoljna Cerkev družini namenjata posebno pozornost. Prihodnje leto bo v Vatikanu redna škofovska sinoda o družini, eden od korakov na poti do nje je bila izredna sinoda v mesecu oktobru. "Naš Teden Karitas je letos zagotovo posvečen družini ob vsem dogajanju v vesoljni Cerkvi, ki se je vprašanj o tem lotila zelo temeljito. Papež je želel slišati mnenja občestev po vsem svetu, kako čutijo o družini. S tem je odprl širok demokratičen prostor za pogovor o družini in problematikah, s katerimi se srečuje," je za naš radio dejal generalni tajnik Škofijske Karitas Ljubljana Jože Kern.

Karitas na stiske družin odgovarja s programi materialne pomoči, obenem ponuja različne programe pomoči zasvojenim in njihovim svojce, preventivne programe za otroke in mladino, župnijske Karitas so zelo dejavne tudi pri medgeneracijski skrbi za starejše ter pomoči ob naravnih in ostalih nesrečah.

V naši državi prek mreže Karitas svoj čas za ljudi v stiski namenja več kot 9 tisoč prostovoljcev. V sredo bodo številni med njimi poromali na Ponikvo, kjer bo opoldne sveto mašo daroval predsednik Slovenske Karitas, škof Metod Pirih. V sredo zvečer bo v Celju sledil tradicionalni dobrodelni koncert Klic dobrote. Veliko dogodkov pripravljajo tudi posamezne škofijske in župnijske Karitas, saj je to teden veselja in zahvale za vse delo, ki ga opravljajo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.