Petra StoparPetra Stopar
Stolnico svetega Nikolaja so napolnili verniki. (foto: ARO)
Stolnico svetega Nikolaja so napolnili verniki.

Na slovesnosti ob posvečenju in umestitvi nadškofa Zoreta tudi predstavniki države

Slovenija | 24.11.2014, 16:04

Verniki so včeraj do zadnjega kotička napolnili stolno cerkev v Ljubljani. Pri sveti maši so bili tudi najvišji predstavniki države ter družbenega življenja in ostalih verskih skupnosti v Sloveniji.

Predsednik države Borut Pahor včeraj izjav novinarjem ni dajal. Je pa nadškofu Zoretu veliko uspehov pri opravljanju odgovornih nalog in poslanstva zaželel že, ko se je prejšnji teden srečal z njim. Takrat sta v daljšem pogovoru izmenjala mnenja o razmerah v družbi in se strinjala, da je treba prihodnost skupnosti graditi na tem, kar je dobro. Oba sta obljubila tudi, da se bosta trudila za več medsebojnega spoštovanja, strpnosti, sprejemanja različnosti in za več zaupanja med ljudmi, v tem duhu je Pahor tudi prišel na slovesnost ob posvečenju in umestitvi. "Novemu nadškofu želim, da bi v tem duhu in s to energijo, ki ju je pokazal, deloval tudi naprej. Prepričan sem, da bo pri svojem delu uspešen. Želim mu vse najboljše in čim več moči pri premagovanju različnih ovir," je za naš radio povedal predsednik vlade Miro Cerar. Kakšno sodelovanje si obeta predsednik državnega zbora Milan Brglez? "Čim boljše. Cerkev je del istega naroda, del iste države in je treba najbolje sodelovati."

Najvišji predstavniki države pri slovesni sveti maši.
Najvišji predstavniki države pri slovesni sveti maši. © ARO

Prišli so tudi predsedniki državnega sveta ter ustavnega in vrhovnega sodišča, Mitja Bervar, Miroslav Mozetič in Branko Masleša. "Pričakujem, da bo res opravljal tisto, kar je glavna dolžnost pastirja Cerkve, pastirja nadškofije, to je, da bo skrbel za vernike, za katoličane," je v kratki izjavi za Radio Ognjišče strnil Mozetič.

Pri sveti maši smo opazili nekatere evropske poslance. Milan Zver ocenjuje, da je novi nadškof človeški ljudski. "Mislim, da bo dodatno odpiral vrata, kar je že napovedal v zadnjih tednih." Lojze Peterle pričakuje, da bo sodelovanje nadškofa Zoreta s politiko skladno s pravili, ki veljajo v Cerkvi. "Mislim, da so načela zelo jasna, prepričan sem, da jih bo novi nadškof upošteval." Kot je še dodal Peterle, se Cerkev in politika srečujeta v skrbi za iste ljudi. "Ne gre za soodločanje, gre pa lahko za sodelovanje. Želel bi, da so razmere takšne, da bi bilo to sodelovanje odprto in učinkovito." Peterle pričakuje, da bo nadškof Zore podoben tistemu, ki ga je imenoval. "Že v svojem nagovoru je povedal, da želi biti predvsem pastir slovenskega krščanskega občestva in ga povezati ter se posvetiti tistim, ki potrebujejo pomoč. Cerkev in država sta potrebna pomoči. Upam, na Božji blagoslov, da bo svoje poslanstvo opravljal, kot ga je napovedal," je dejal Franc Bogovič. Da je nadškof Zore posredoval veliko optimističnih sporočil, je menil tudi Igor Šoltes. Verjame, da je zdaj nastopil trenutek za vzpostavitev dialoga, ki je nujen za delo v dobro ljudi. "Vera lahko tudi združuje. Vsak se mora po svojih najboljših močeh truditi, da bo vsem bolje."

Evharističnega slavja v stolnici svetega Nikolaja so se udeležili tudi predstavniki političnih strank, med drugim predsednica N.Si Ljudmila Novak in podpredsednica SDS Alenka Jeraj. "Vem, da je izbran dober nadškof. Tisti, ki ga dobro poznajo, mu popolnoma zaupajo. Tudi sama mu zaupam. Verjamem, da bo dobro vodil Cerkev v Sloveniji in da bo ta na nek način doživela svojevrstno prenovo," je prepričana Novakova. "Želim, da bi bila njegova pot posuta z dobrimi nameni, dobrimi deli in pozitivnimi ljudmi. Želim mu, naj se veseli v Bogu, kot je napovedal," je dejala Jerajeva. Upa tudi, da bo nadškof Zore združeval, saj to po njenem potrebujeta tako Cerkev v Sloveniji kot tudi ves narod. Videli smo tudi soprogo prvaka SDS Urško Bačovnik Janša, nekatere poslance državnega zbora, ljubljanskega in kamniškega župana ter ameriškega in avstrijskega veleposlanika v Sloveniji, predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter rektorja Univerze v Ljubljani.

Na slovesnosti ni bilo predsednika SDS Janeza Janše, prišla pa je njegova soproga Urška Bačovnik Janša.
Na slovesnosti ni bilo predsednika SDS Janeza Janše, prišla pa je njegova soproga Urška Bačovnik Janša. © ARO

"Evangeličanska Cerkev v Sloveniji je vesela, da je ljubljanska nadškofija po daljšem času dobila novega pastirja, novega nadškofa metropolita. Evangeličani to pozdravljamo in od njega pričakujemo dobro sodelovanje na ekumenskem področju," je povedal škof Evangeličanske Cerkve Geza Filo. Islamsko skupnost v Sloveniji je zastopal njen tajnik Nevzet Porić. "Islamska skupnost v Sloveniji je imela v preteklem obdobju odlične odnose s Katoliško Cerkvijo. Upamo, da bo tako tudi ostalo." Upanje po dobrem sodelovanju je izrazil tudi mufti Nedžad Grabus. Ker ga ni bilo na slovesnost, je nadškofu Zoretu poslal čestitko in v njej tudi opravičil svojo odsotnost.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.