Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Ptujski dijaški dom nudi zavetje brezdomcem

Sociala | 22.11.2014, 08:10 Petra Stopar

Dijaški dom Ptuj, ki je s 114 leti eden najstarejših v Sloveniji, se zadnja leta sooča s precejšnjim upadom stanovalcev. Da bi kljub temu napolnili čim več postelj, so del doma spremenili v mladinski hotel, letos pa so nekaj prostorov namenili tudi ljudem, ki so se zaradi socialne stiske znašli brez strehe nad glavo.

Ptujski dijaški dom ima skupaj 186 ležišč, pri tem pa je z dijaki in osnovnošolci, pretežno s haloškega območja, zasedenih komaj 28 odstotkov vseh postelj. Polovico namestitvenih zmogljivosti so zato lani namenili za potrebe mladinskega hotela Hostel Poetovio Ptuj, kjer občasno gostijo večje skupine gostov.

Ravnateljica doma Danica Starkl je pojasnila, da so vsi prostori, vključno s temi, ki so jih namenili za brezdomce, povsem ločeni od dijaškega dela. Ljudje, ki so ostali brez strehe nad glavo, so nastanjeni v začasni nastanitvi do treh mesecev, pri njih pa niso brezplačno: »Plačujejo 115 evrov mesečno za posteljo, kar ne plača neposredno center za socialno delo nam, ampak prejmejo to oni kot socialno pomoč, ki jo nam posredujejo. Imamo zelo jasna pravila, ki morajo biti že zato, ker so v hiši srednješolci. Prepovedani so obiski, alkohol, vse druge substance, po 22. uri se ne hodi po hiši, v sklopu hostla imajo čajno sobo.«

Od aprila so v dijaški dom sprejeli 14 oseb, trenutno jih pri njih stanuje sedem. Starklova kot socialna pedagoginja pomaga tudi pri iskanju rešitev za naprej, pri iskanju zaposlitve in stanovanja. »Pri tem mi pomagajo kolegice iz centra za socialno delo in občina. Ravnokar so bili razpisi za neprofitna stanovanja in smo mladi družini, ki je pri nas, uredili vse papirje. Ti ljudje so namreč tudi funkcionalno nepismeni.«

Direktor ptujskega centra za socialno delo Miran Kerin je pojasnil, da je nastanitev v kriznih življenjskih situacijah na Ptuju zelo pereč problem. O tej problematiki so že nekajkrat obvestili tudi župane v regiji ter jim predlagali ureditev bivalnih enot. Za zdaj so uspeli problematiko uvrstiti v akcijski načrt Podravja v sklopu resolucije o nacionalnem program socialnega varstva Slovenije do leta 2020, a še ne vedo, kdaj bo pobuda uresničena. Nekaj enot ima občina Ptuj, nekaj jih je tudi v Kidričevem, z ostalimi občinami pa individualno iščejo rešitve za posamezne primere, zato trenutno nimajo primera klasičnega brezdomstva.

Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.