Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Dr. Matej Makarovič (foto: Slomedia.it)
Dr. Matej Makarovič

Makarovič dvomi, da bo vlada v tej sestavi zdržala do konca mandata

Komentarji | 19.11.2014, 12:33 Petra Stopar

Predsednik vlade Miro Cerar je po Koprivčevem odstopu od kandidature za gospodarskega ministra spet pred izzivom iskanja novega imena. Koalicijski partnerici SD in Desus sta mu pri tem ponudili pomoč, a Cerar bi rad ministra našel sam. Da ga tudi bo, je prepričan publicist Matej Makarovič, ki pa ocenjuje, da smo po volitvah žal še vedno v fazi, ko se glavni politični akterji ukvarjajo predvsem sami s sabo.

Tako v SD kot v Desus so soglasni, da je treba praznino na tako pomembnem resorju kot sta gospodarski razvoj in tehnologija, čim prej zapolniti, a koliko časa bo še preteklo, da bo predsednik SMC Miro Cerar kot zmagovalec predčasnih volitev našel novo kompetentno osebo iz svoje kadrovsko podhranjene kvote? Kot pojasnjuje Matej Makarovič s Fakultete za uporabne družbene študije, je bistvo političnih strank kot nekih stabilnih etabliranih urejenih struktur ravno v tem, „da zagotavljajo ustrezno kadrovsko zalogo za ključne politične položaje, kakor so položaji ministrov in drugih najvišjih funkcionarjev“.

Kadrovske težave ministrskega predsednika in njegove stranke, ki je nastala trenutek pred volitvami, so po njegovi oceni „normalna konsekvenca“. „Dobili smo skupino ljudi, ki nima ustrezne kadrovske zaloge, ki svoje kadre nekako nabira ad hoc, priložnostno, in v prihodnje lahko pričakujemo še več tovrstnih pojavov,“ pravi publicist v pogovoru za naš radio.

Kot meni, se bo rešitev za ministra prej ali slej našla, a tudi tokrat brez kompromisov, saj je takšen Cerarjev slog, kar ima po njegovem tako slabe kot dobre predznake. Sicer pa Makarovič upa, da so volitve še daleč, saj kot prvič, bi država še ene predčasne volitve težko prenesla, „in drugič, je malo verjetno, da bi v tem trenutku dobili kaj bolj kakovosten rezultat, kot ga imamo zdaj“.

„Na nek način smo žal še vedno v fazi, ko se glavni politični akterji ukvarjajo sami s sabo. Nekaj časa se jim bo to še oproščalo, ker so novinci, dolgo pa tudi ne. Glede na to, da je bila možnost predčasnih volitev že pogosto uporabljena, tudi če se koalicija znajde pred razpadom, pričakujem bolj verjetno kakšno obliko reorganizacije, iskanje novih koalicij v sedanji sestavi,“ je dodal Makarovič, ki ni prepričan, da bo vlada v tej sestavi zdržala do konca mandata.

Komentarji, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.