Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

V stiskah pride na dan medčloveška solidarnost

Slovenija | 13.11.2014, 15:22

Slovenci smo že v številnih naravnih nesrečah dokazali, da znamo priskočiti na pomoč drug drugemu. Tokratne poplave niso nikakršna izjema. Dobrodelne organizacije za zdaj zbirajo predvsem denar. Slovenska Karitas finančna sredstva zbira na poseben račun in tudi prek kratkih sporočil SMS. Vsak, ki pošlje besedilo KARITAS5 na številko 1919, prispeva 5 evrov za tiste, ki jih je prizadela ujma. V dneh, ki sledijo, bo sicer postalo jasno, kaj vse potrebujejo.

Vasi Bač in Koritnice, ki sta v zadnjih padavinah ostali pod vodo, sta del župnije Knežak v občini Ilirska Bistrica. Tamkajšnji župnik Lojze Milharčič nam je povedal, da se ljudje s katastrofo soočajo že drugič letos. Trenutno predvsem skušajo obvarovati svoje domove, nato bosta stekla ocenjevanje škode in obnova. "Sušenje bo prek zime zahtevnejše, velika škoda je nastala tudi na opremi, med drugim na hladilnih skrinjah, ki so običajno po kleteh, in na ozimnici."

Župnik Lojze Milharčič
Župnik Lojze Milharčič © ARO

Milharčič je omenil dobro organiziranost gasilcev na tem območju, povedal je tudi, da so skupaj stopili prav vsi prebivalci krajev, kjer je bilo najbolj hudo. "Ljudje, tudi negasilci, so polnili vreče s peskom, pomagali. Po vaseh je sosed reševal soseda," je pripovedoval. "Tudi najstarejši ne pomnijo take vode, vdrla je tudi v hiše, kjer se to običajno ni dogajalo, kleti so zalite … To mora zdaj miniti, potem bomo lahko ocenili, kakšna je škoda in kako jo popraviti," pa je pojasnila vodja Karitas v Knežaku Majda Turk. Prav prek svoje Karitas bo župnija Knežak skušala pomagati ljudem, ki so se v tej ujmi znašli v stiski. "Po teh velikih poplavah bomo najprej ugotovili, kaj ljudje najbolj potrebujejo. Nato bomo zaprosili in razdelili pomoč."

Majda Turk in Tadej Slavec
Majda Turk in Tadej Slavec © ARO

Milharčič verjame, da bo materialna škoda odpravljena v doglednem času. Zdi se, da se naravne nesreče dogajajo na istih področjih in istim ljudem. Po njegovih besedah jih je lažje prebroditi z roko v roki. "V Koritnicah mi je eden od gasilcev rekel, kako Bog ne pomaga. Odgovoril sem mu, da ima Bog njega in mene, ki lahko pomagava." Župnik v Knežaku je tako prepričan, da lahko poleg fizične pomoči veliko dobrega naredi tudi spodbudna beseda.

Vojaki
Vojaki © ARO

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.