Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Posvečenje novega ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta

Slovenija | 23.11.2014, 00:18 Tone Gorjup

V stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani bosta ob 15. uri slovesno posvečenje in umestitev novega ljubljanskega nadškofa metropolita p. Stanislava Zoreta. V škofa ga bo posvetil apostolski nuncij Juliusz Janusz, soposvečevalca pa bosta škofa Andrej Glavan in Stanislav Lipovšek. Dobro uro pred tem se bodo v cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju od nekdanjega provinciala poslovili sobratje frančiškani, drugi bratje in sestre Frančiškovih redov ter župljani frančiškanskih župnij. Po skupni molitvi in blagoslovu ga bodo pospremili prek Ljubljanice.

P. Stane Zore, ki ga je papež Frančišek 4. oktobra 2014 imenoval za ljubljanskega nadškofa in metropolita, je to službo sprejel kot provincial Slovenske frančiškanske province Sv. Križa. Provincialat ima svoj sedež pri Marijinem oznanjenju na Tromostovju v Ljubljani. Zato se želijo njegovi sobratje skupaj z verniki pred škofovskim posvečenjem in prevzemom nadškofije posloviti od njega. Pripravili so bogoslužno slovesnost in nanjo povabili tudi druge redovnike in redovnice, ki živijo po vodilu Frančiška Asiškega ter vernike župnij, ki jih upravljajo frančiškani. Slovo od province in „vključitev“ v ljubljansko nadškofijo bo na simbolni ravni predstavljala procesija od Marijinega oznanjenja prek Tromostovja do sedeža nadškofije.

Slovesnost v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja se bo začela s škofovskim posvečenjem, saj je novoimenovani nadškof doslej prejel le prvi dve stopnji zakramenta svetega reda, diakonsko in duhovniško posvečenje. Glavni škof posvečevalec bo nuncij nadškof Juliusz Janusz, soposvečevalca pa bosta dosedanji upravitelj ljubljanske nadškofije in predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Glavan ter upravitelj mariborske nadškofije, celjski škof Stanislav Lipovšek. Sestavni del obreda posvečenja je polaganje rok, med katerim kandidat po klicanju Svetega Duha prejme polnost zakramenta svetega reda. Sledila bo umestitev med katero bo nuncij po predstavitvi papeževe bule o imenovanju novega nadškofa pospremil do škofovskega sedeža. Ta bo bo ljubljanska nadškofija po več kot letu dni dobila rednega ordinarija, ki bo nato ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval prvo sveto mašo v tej vlogi.

Na slovesnost so bili vabljeni vsi redni in upokojeni slovenski škofje, škofje iz sosednjih držav, predstavniki drugih Cerkva in verskih skupnosti, redovniki, redovnice, verniki, pa tudi predstavniki političnega in javnega življenja.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.