Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Družina (foto: V imenu družine)
Družina

Papež odločno podprl družino očeta, matere in otrok

Svet | 17.11.2014, 10:38 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne odprl 3-dnevno medversko konferenco z naslovom Dopolnjevanje moža in žene v zakonu. Na zasedanju sodeluje 14 verskih skupnosti in predstavniki skoraj vseh krščanskih veroizpovedi.

V uvodu je sveti oče poudaril, da imajo otroci pravico odraščati v družini z očetom in mamo, ki sta sposobna ustvariti primerno okolje za njegov razvoj in čustveno dozorevanje. Poudaril je tudi, da ne smemo pasti v zanko opredeljevanja družine po nekih ideoloških konceptih, ki veljajo le v določenem zgodovinskem trenutku. Družina očeta, matere in otrok je namreč po njegovih besedah antropološko dejstvo.

Živimo v času, kjer prevladujejo začasne odločitve, zaradi česar se vse manj ljudi odloča za sklenitev zakonske zveze. Preobrat navad in morale je pogosto mahal z zastavo svobode, v resnici pa je prinesel duhovno in materialno razdejanje mnogih ljudi, še posebej najbolj ranljivih. Vedno bolj je jasno, da je upad kulture zakona povezan z revščino in mnogimi drugimi družbenimi problemi, ki najbolj prizadenejo ženske, otroke in ostarele.

Ob sklepu je papež še napovedal, da bo septembra prihodnje leto odpotoval v Filadelfijo na 8. svetovno srečanje družin. Zbranim pa se je še zahvalil ua vse molitve, s katerimi podpirajo njegovo služenje Cerkvi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.