Petra StoparPetra Stopar
dr. Marija Klopčič (foto: Osebni arhiv)
dr. Marija Klopčič

Naša gostja: dr. Marija Klopčič

| 21.10.2014, 10:15

Izjemno uspešna poletna 5. državna razstava vrhunskih živali črnobele pasme še vedno odmeva. Sodelujoči in obiskovalci so prepričani, da je pomenila prelomnico pri slovenskih predstavitvah najboljše živine in se z izvedbo in potekom lahko kosa z drugimi takimi najbolj eminentnimi dogodki, ki smo jim lahko priča le na nekaj mestih po Evropi. Gonilna sila kar zajetne ekipe ljudi, ki so razstavo pripravljali, dr. Marija Klopčič je bila naša gostja v sobotni oddaji Naš gost.

Z dr. Marijo Klopčič sem se pogovarjal o ozadju in izvedbi razstave, o njenem poklicem delu predavateljice na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, o delu strokovnega tajnika za črnobelo pasmo, sodelovanju v organizacijskem odboru Interbulla in mestu predsednice Komisije za govedorejo pri Evropskem združenju za živinorejo.

O razstavi

"Razstava je bila do sedaj največja, saj je bilo na njej več kot 100 vrhunskih krav črno bele pasme pa še telice in teleta. Do zdaj še ni bilo tako obsežne prireditve. Razstava je bila povezana tudi z mednarodno šolo sodnikov za vzhodno Evropo, in te šole se je udeležilo 35 udeležencev iz novih članic EU, torej Estonije Poljske, Slovaške Češke Madžarske, Hrvaške, Slovenija in tudi Srbija je poslala svoje udeležence."

O namenu mednarodne šole sodnikov

"Namen te šole sodnikov je bil, da bi ljudi usposobili za ocenjevanje na regionalnih in lokalnih razstavah živine znotraj svojih držav. Problem je, da se ljudje iz vzhodne Evrope ne udeležujejo izobraževanj na nivoju Evrope, prepreka pri tem je predvsem neznanje jezika, zato je bila tudi posebej zanje organizirana ta šola pri nas v Sloveniji, kjer ni bil tak velik poudarek na jeziku, ampak bolj na obvladovanju teoretičnega in praktičnega dela sojenja.

Največji poudarek šole je bil v tem, da so se udeleženci seznanili o pomembnostih sklopov lastnosti živali, npr. vime v primerjavi z nogami, križ, hrbet, okvir...v tem je zelo velika znanost, predvsem pa mora biti sodnik mojster v komentarju, v obrazložitvi, zakaj si neko žival postavil na drugo mesto in ne na prvo in obratno."

O glavnem sodniku

"Gabriljel Blanco, španski sodnik je bil glavni sodnik na razstavi. Le teden dni prej je sodil na veliki razstavi živine na Nizozemskem. Ko smo izdali katalog letošnje razstave je postalo vidno, kako mu je uspelo na razstavi izbrati res vrhunske živali. Je eden najboljših sodnikov na svetu, sodi namreč tudi v ZDA, Južni Ameriki, Rusiji, po vseh Evropskih državah in mislim, da ima med sodniki najdaljši staž."

Navdušena nad mladimi rejci

Veseli nas velik interes med mladimi rejci, vsako leto se te mednarodne šole na Grmu udeleži med 30 in 50 mladih rejcev, nekateri sicer ugotovijo, da se ne vidijo v tem ali pa rabijo še nekaj časa da dozorijo, zelo veliko ap je takih, ki si močno želijo, da bi bili v ringu, da bi to znanje še izboljšali in letos je na državni razstavi sodelovalo več kot 100 mladih rejcev, trenutno še študentov in dijakov. Opravili so enormno delo. Delali so noč in dan, z nadčloveškimi napori so opravili svoje delo, zelo zavzeto, sodelovali so, naredili pravzaprav vse, tudi tisto, kar je v tujini na razstavah samoumevno, da opravijo lastniki živali. In prepričana sem, da bodo ti mladi rejci, študentje, bodoči prevzemniki naredili premike, večje kot smo jih naredili v zadnjih 20 ali 30 letih. Močno verjamem vanje in in vem da ustvarjamo novo generacijo zelo dobrih rejcev.

O delu

"Imam zelo zanimivo delo. En del je vezan na pedagoški proces, predvsem na predmete govedoreje in reje visokoproduktivnih krav, delno tudi prenos znanja v prakso, v drugem delu sem strokovni vodja za črnobelo pasmo, kar pomeni da skrbim za odbiro bikovskih mater, za odbiro elitnih bikov, za načrtno parjenje teh živali in sem nekako odgovorna za izvedbo rejskega programa. Močno pa sem vpeta tudi v mednarodne projekte in zdaj tudi v funkcije v Interbullu in pa predsedovanju komisiji za govedorejo pri Evropskem združenju za živinorejo.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.