Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Svetopisemski maraton 2014 (foto: ARO)
Svetopisemski maraton 2014

Vabilo k branju knjige vseh knjig

| 16.10.2014, 16:10 Blaž Lesnik

Svetopisemski maraton - neprekinjeno branje Svetega pisma, ki se je začelo v nedeljo, 12. oktobra - je k sodelovanju tudi letos privabil radijske sodelavce. Tokrat smo se vključili pri naslednjih "etapah" - bralo smo del Jeremijeve knjige, Žalostinke in del knjige preroka Ezekijela.

Izidor Šček je svoj vtis strnil v naslednji stavek: "Četrtek opoldan: Žalostinke in Ezekijel. Četrtek ob treh: Informativna oddaja. Nekaj tu diši iz skupnega lonca..." Božja beseda je živa in danes tudi dostopna na vsakem koraku. Drugače je bilo nekoč... Lidija Zupanič: "V nedeljskem popoldnevu smo z družino ponovno gledali film o sv. Frančišku (v začetku meseca je namreč godoval) in po ogledu filma se je pogovor ustavil prav ob tem. Kako je bilo nekoč težko prebirati Božjo besedo, kako preprostim ljudem sploh ni bilo dano priti do knjig, kjer je bila zapisana. Zato je brati Božjo besedo zame res milost. Bodisi doma, bodisi na maratonu. Hvaležna sem, da sem bila lahko del tega tudi letos. In priznam, znova in znova me vleče v kapelo pri sv. Jožefu v LJubljani, tako k branju, kot premišljevanju ob Božji besedi. Bogu hvala!"

Svetopisemski maraton 2014
Svetopisemski maraton 2014 © ARO

Čas se v kapeli Sv. Jožefa upočasni, ob poslušanju ali branju Svetega pisma pa postane vsak udeleženec del aktivnega celotedenskega dogajanja, ki korenini pri Božji besedi, razodeti nekoč in nekje, delujoči pa (še vedno) tukaj in zdaj.

Svetopisemski maraton je bil v Sloveniji prvič pripravljen leta 2007 ob letu Svetega pisma, krog sodelujočih gibanj, skupnosti in cerkva pa se vsako leto širi. Ob celotedenskem branju se zvrsti okoli tisoč bralcev, kar pomeni svojevrstno priložnost za druženje. Več o spremljavlnem programu si lahko preberete na uradni strani Svetopisemskega maratona.

Svetopisemski maraton 2014
Svetopisemski maraton 2014 © ARO

Do zaključka, ki bo z igro Gregorja Čušina v nedeljo, 19. oktobra, ob 17. uri je še dovolj priložnosti, tako za branje kot za poslušanje (branju lahko prisluhnte tudi v neposrednem prenosu prek spletne strani SP maratona).

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.