Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Urbanacija (foto: skavtnet)
Urbanacija

Urbanacija

| 15.10.2014, 09:15 Nataša Ličen

Urbanacija (urbana orientacija) je aktivnost za vse, ki jih veseli tek in orientacija. Je skavtski projekt, ki se ponavadi odvija v večernih urah sredi tedna v večjih študentskih mestih (Ljubljana, Maribor). Gre za orientacijo po centru mesta, torej za iskanje kontrolnih točk v malo drugačni obliki, kot smo je skavti vajeni: po mestnih uličicah, parkih, avenijah, trgih in ostalih tipičnih elementih središča mesta. Približno eno uro dolga preizkušnja zahteva osnovno orientacijsko znanje, poleg vaje omenjene veščine pa je Urbanacija tudi prijeten rekreacijski in družabni dogodek. Povedano drugače, Urbanacija je oda mestu, ki do sedaj ni razočarala še nikogar.

Urbanacija je odprte narave - priznamo pa , da so najbolj zvesti obiskovalci skavti, taborniki in orientacisti :)

Kratka mestna orientacija služi kot pobeg iz študijskega vsakdana, ko vsaj za hip zapiske najbolj pridne sošolke zamenjamo za tekaško opremo. Letošnja prva preizkušnja bo hkrati tudi pravšnji uvod v konec tedna zatem, ko prihaja Jakec, ki je dnevno-nočni skavtski orientacijski izziv s sedaj že kar 17-letno tradicijo. Z leti se je povečevalo število udeležencev, številka se giblje okoli 600-700. Bo naslednji teden v Logatcu.

Jakec
Jakec © skavtnet

Dobimo se v sredo, 15. oktobra ob 19:00 na standardnem zbornem mestu, dvorišču cerkve Sv. Jakoba na koncu starega mestnega jedra. Ne pozabite na standardne priboljške: športno opremo, pisalo in čelno svetilko. In seveda - kamero :)

O tem, kako je utripalo in kaj se bo dogajalo na Jakcu izveste v Dijaški oddaji jutri popoldne, 16. oktobra ob 17.05.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.