Petra StoparPetra Stopar

Na Madžarskem protesti zaradi poskusa uvedbe davka na internet

Svet | 29.10.2014, 15:35 Andrej Šinko

V središču Budimpešte in drugih madžarskih mestih se je včeraj zbralo več tisoč demonstrantov, ki so nasprotovali novemu internetnemu davku. Vlada želi uporabnikom spleta za vsak prenesen gigabajt zaračunati pol evra, s kapico pa naj bi poskrbela, da na uporabnika znesek ne bi presegel 2,3 evra mesečno. Oblasti sicer trdijo, da spremembe uvajajo v sklopu ukrepov za uravnoteženje proračuna za leto 2015.

Predavateljica na Fakulteti za računalništvo in informatiko dr. Mojca Ciglarič meni, da je uvedba takšnega davka sporna. Ob tem pojasnjuje, da gre „za omejevanje pravic ljudi, ki uporabljajo internet in tudi za omejevanje uporabe interneta. Vemo, da davke države ponavadi uporabljajo bodisi za spodbujanje ali omejevanje nečesa.“ Sogovornica ob tem dodaja, da se zdaj pojavlja vprašanje ali gre za kašne skrite načrte madžarske vlade, ki bi želela omejiti dostop do interneta. To bi po njenem bil najbolj črn scenarij, ki pa ni najbolj verjeten, vseeno pa ukrep ne bo pozitivno vplival na uporabo interneta.

Aktivisti, ki nasprotujejo davku na internet, menijo, da je omenjen ukrep simbol despotizma vlade. Ob tem pa opozarjajo, da želi vlada z njim omejevati kritike vlade, ki večinoma uporabljajo spletne medije. Aktivisti že obljubljajo nove proteste, tudi 18. novembra, ko bo parlament odločal o spornem davku.

Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je predlog madžarskega internetnega zakona že označila za nesprejemljiv. Ob tem pa pojasnila, da ni v redu poskušati ljudi spraviti s spleta prek davkov, ki ne bodo delovali.

 

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.