Petra StoparPetra Stopar
Sirski begunci. (foto: telegraph.co.uk)
Sirski begunci.

Na konferenci o sirskih beguncih pozivi k pomoči državam

Svet | 29.10.2014, 15:14

Sirijo je od začetka krize marca 2011, ki se je sprevrgla v državljansko vojno, zapustilo več kot tri milijone ljudi. Večina se je zatekla v sosednje države Libanon, Jordanijo in Turčijo. Število sprejetih sirskih beguncev v Evropi kljub pozivom Združenih narodov ostaja izjemno nizko. Največ mest zanje, približno 30 tisoč, je ponudila Nemčija. Njena prestolnica, Berlin, je ta teden gostila mednarodno konferenco, ki je odprla vprašanje sirskih beguncev. Zbrali so se predstavniki 40 držav in organizacij, slišati je bilo številne pozive k solidarnosti.

Nemški vodja diplomacije Frank-Walter Steinmeier je udeležence konference pozval k solidarnosti tako do beguncev kot do držav, ki jih gostijo. Opozoril je, da se te s težavo spoprijemajo z navalom ljudi, ki so pobegnili iz države, v kateri že več let vladajo nemiri.

K pomoči sosedam Sirije so medtem znova pozvali Združeni narodi. Komisar za begunce Antonio Guterres je poudaril, da potrebujejo in si zaslužijo veliko močnejšo finančno podporo za svoje proračune, ki bi jim omogočila, da se spoprimejo s strukturnimi primanjkljaji. Ob tem je posebej opozoril na področja izobraževanja, zdravstva in infrastrukture.

Predstavniki držav donatoric so sprejeli t.i. berlinsko izjavo, v kateri so obljubili dolgoročno podporo in finančno pomoč državam, ki mejijo na Sirijo. Konkretnih vsot v njej ne omenjajo, je pa med drugim dodatne pol milijarde evrov v ta namen obljubila Nemčija. V Berlinu so pojasnili, da bo ta denar v prihodnjih treh letih na voljo za človekoljubno pomoč in razvojno sodelovanje.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.