Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
avdienca (foto: Radio Vatikan)
avdienca

Papež: Zavist in nerazumevanje ločujeta skupnost, ljubezen jo združuje

Papež in Sveti sedež | 22.10.2014, 12:58 Marta Jerebič

Papež Frančišek je danes pred začetkom splošne avdience v dvorani Pavla VI. pozdravil nogometaše in vodstvo muenchenskega Bayerna. Ti so mu podarili majico s podpisi vseh nogometašev, na hrbtu ima številko 1 in papeževo ime. Predsednik upravnega odbora kluba Karl-Heinz Rummenigge je papežu obljubil še eno darilo. Njegova ekipa bo naslednje leto igrala prijateljsko tekmo, milijon evrov od prihodka pa bodo nakazali Vatikanu za dobrodelne namene. Papež Frančišek je sicer pri današnji katehezi spregovoril o Cerkvi kot Kristusovem telesu, ob koncu pa spomnil, da danes vesoljna Cerkev prvič obhaja god sv. Janeza Pavla II.

Tako kot je naše telo eno, vendar sestavljeno iz številnih udov, tako je tudi s Kristusom in Cerkvijo. S krstom prek Svetega Duha postanemo udje tega skrivnostnega telesa, katerega glava je Kristus. To skrivnostno telo povezuje ljubezen, kot udje enega telesa pa smo poklicani, da živimo v edinosti in se izogibamo nesoglasjem in delitvam.

A žal smo danes priča razdeljenosti, zavisti, nerazumevanju in odrivanju na rob, kar nas po papeževih besedah ločuje med seboj. »To je začetek vojne. Ta se ne začne na bojnem polju, vojne se začenjajo v srcu, z nerazumevanjem, spori, zavistjo, boji med nami,« je dejal papež. Skupnost v Korintu je bila prvak v tem smislu, zato jim je sv. Pavel dal nekaj nasvetov, ki veljajo tudi za nas: ne smemo biti zavistni, ampak spoštovati naše skupnosti, lastnosti naših bratov.

Papež Frančišek se je še posebej ustavil ob zavisti, ki po njegovih besedah ločuje. »Zavist raste in raste ter napolni srce. Zavistno srce pa je jedko ... nikoli ni srečno, ampak ločuje skupnost,« je dejal sveti oče in dodal, da moramo biti blizu ubogim, izražati drugim hvaležnost in se ne imeti za nekaj več. »Koliko ljudi se ima za nekaj več. Tudi mi velikokrat rečemo kot tisti Farizej v priliki: O Bog, hvala, da nisem kakor drugi ljudje … To je grdo. Nikoli ne delajte tega! In ko ti na misel pride kaj takega, se spomni svojih grehov ...«

Papež je ob koncu prosil Svetega Duha, da bi nam dal milosti in da bi nam obilje njegovih darov pomagali, da bi zares živeli kot Kristusovo telo, zedinjeni kot družina in kot vidno in lepo znamenje Kristusove ljubezni.

Frančišek je med pozdravi Poljakom spomnil tudi na današnji god sv. Janeza Pavla II., ki je vse povabil, naj odpremo vrata Kristusu: »Ob svojem prvem obisku v vaši domovini je prosil Svetega Duha, da bi prenovil Poljsko; ves svet je spomnil na skrivnost Božjega usmiljenja. Naj njegova duhovna dediščina ne bo pozabljena, ampak naj nas vodi k razmisleku in konkretnim dejanjem za dobro Cerkve, družine in družbe,« je o sv. Janezu Pavlu II. še dejal papež Frančišek.

Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...