Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Glavan v studiu RO (foto: ARO)
Škof Glavan v studiu RO

Evropski škofje o prihodnosti družine

Svet | 02.10.2014, 09:59 Marjana Debevec

V Rimu se začenja plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc, ki bo pred začetkom izredne sinode o družini namenjeno temi Družina in prihodnost Evrope. Iz Slovenije se srečanja udeležuje administrator ljubljanske nadškofije in novomeški škof Andrej Glavan.

Udeleženci zasedanja bodo danes najprej izvolili podpredsednika Sveta evropskih škofovskih konferenc in obravnavali poročila o delovanju krajevnih Cerkva v Evropi. Zatem pa se bodo pogovarjali o prihodnosti družine na stari celini, je povedal škof Andrej Glavan. „Predvsem bo posvečeno družini in prihodnosti Evrope: recimo kriza institucij in izzivi za družino v Evropski uniji, potem bo tudi predavanje o sv. Janezu Pavlu II., papežu družine in njegovem prispevku k družini. Znana je njegova izjava: družina, postani to, kar si! Se pravi, da naj bi postala to, kar naj bi bila po Božji zamisli.

Škofje se bodo prav tako dotaknili vprašanja evropske politike. V tej povezavi bodo govorili apostolski nuncij v Bruslju, generalni tajnik Comeceja in novi stalni opazovalec Svetega sedeža pri Svetu Evrope mons. Paolo Rudelli. Zbrane bodo nagovorili predsednik Evropskega univerzitetnega inštituta Joseph Weiler, zakonca Ludmila in Stanislaw Grygiel iz Papeškega inštituta Janez Pavel II., bratislavski nadškof Stanislav Zvolenský in drugi. Povejmo še to, da se bodo predsedniki škofovskih konferenc Evrope jutri tudi prvič srečali s papežem Frančiškom.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.