Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Družina Bajda iz Mendoze (foto: Matjaž Merljak)
Družina Bajda iz Mendoze

Pod Andi ohranjajo sloveščino

| 31.10.2014, 10:09 Matjaž Merljak

Slovenščina je vrednota, ki je visoko cenijo in svojim otrokom ohranjajo naši rojaki po svetu. Brezplačno so jo prejeli in tako jo želijo predati naprej. Zgled tega je tudi družina Mihe Bajda iz 12.000 kilometrov oddaljene Mendoze v Argentini, ki je bila pred časom v našem studiu.

Mož in oče Miha je petnajst let poučeval slovenski jezik srednješolce in začetnike. Tudi sam se je slovenščine moral najprej dobro naučiti, saj njegovi starši dvojine in srednjega spola sploh niso uporabljali. Poučevanje je za nekaj časa odložil na stranski tir: od poroke naprej se posveča družini. Med njegovimi slušatelji je bila namreč tudi Angelca, zdaj njegova žena in mati njunih treh otrok: Ditke, Alenke in Ivana. Prva hodi v drugi razred, druga dva še v vrtec.

Nad Slovenijo so bili vsi navdušeni. Ditki je bilo še posebej všeč v Lipici, kjer so si ogledali konje. Sicer pa se je en dan tudi udeležila pouka. Bilo ji je všeč, opazila pa je tudi nekaj razlik med šolo v Sloveniji in Mendozi. A pouku je sledila brez težav. Doma namreč govorijo slovensko. Mami Angelci gre sicer včasih lažje z jezika španščina, a trud, ki ga je vložila v iskanje različnih gradiv za otroke v slovenščini, želi prihraniti drugim. Zbrala ga je namreč na posebnem blogu Slovenščina pod Andi.

Gospod Miha je še povedal, da so rojaki v Mendozi zelo dejavni. V Slovenskem domu imajo pevski zbor (pri njem je pela tudi njegova žena Angelca, po rojstvu otrok tega ne zmore več), oktet, gledališka skupina, včasih so imeli še folklorno skupino. Vsako nedeljo imajo sveto mašo, kjer se zbirajo, da načrtujejo tedenske dejavnosti.

V Mendozi deluje sobotna slovenska šola, tudi srednješolci imajo svoj program, Slovenci pa so dobro poznani tudi zaradi javne šole Antona Martina Slomška, ki je zelo kakovostna in zanjo velja veliko zanimanje.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.