Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Srečanje ministra Žmavca z manjšinci (foto: USZS)
Srečanje ministra Žmavca z manjšinci

Minister Žmavc s predstavniki zamejcev

| 18.10.2014, 09:34 Matjaž Merljak

Vodja Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS, pristojni minister brez listnice, Gorazd Žmavc, se je v petek, 17. oktobra 2014, na delovnem srečanju sestal s predsedniki vseh krovnih organizacij slovenske skupnosti v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem.

Kot so sporočili z USZS, je minister predstavil nov model financiranja za zamejce. Ta se bo delil na redno in projektno financiranje.

Poudaril je koordinacijo dela, sodelovanja USZS z vrhom države, z ministrstvi, z državnozborsko komisijo za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu (srečanja se je udeležil njen predsednik Ivan Hršak) in predstavniki zamejstva. To je ključ do bolj transparentnega, konstruktivnega medsebojnega odnosa in iskanje nadaljnjih rešitev za boljši manjšinski razvoj kot tudi razvoj Slovenije.

Poudarjen je bil delež mladih. Z USZS so sporočili, da je potrebno podpreti projekte, ki krepijo mladinsko zavest z novo vsebino in evropskimi projekti.

V pogovorih so se dotaknili tudi skupne manjšinske koordinacije SLOMAK, ki je potrebna natančnejšega premisleka.

Minister Žmavu in predsedniki zamejskih krovnih organizacij
Minister Žmavu in predsedniki zamejskih krovnih organizacij © USZS

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.